Κινδυνεύει η ελευθεροτυπία στη Σερβία, επισημαίνει έκθεση

Κινδυνεύει η ελευθεροτυπία στη Σερβία, επισημαίνει έκθεση

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα αχνάρια του Ορμπαν, όσον αφορά την ελευθεροτυπία, ακολουθούν ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς και οι εταίροι του, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House, που πραγματοποιεί έρευνες σχετιζόμενες με τη δημοκρατία, την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και τιτλοφορείται «Ελευθερία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», η οργάνωση προειδοποιεί ότι σε κάποιες ευάλωτες δημοκρατίες, αντιδημοκρατικοί ηγέτες χρησιμοποιούν οικονομικά και νομοθετικά εργαλεία προκειμένου να φιμώσουν τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και να υποστηρίξουν τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και το κυβερνητικό κόμμα Fidesz έχουν «σχεδόν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, ανοικοδομώντας μια παράλληλη πραγματικότητα, κατά την οποία τα κυβερνητικά μηνύματα και η παραπληροφόρηση αλληλοενισχύονται», επισημαίνει η έκθεση. Στη Σερβία, αντιθέτως, ο Βούτσιτς και οι εταίροι του δεν έχουν αναλάβει πλήρως τον έλεγχο των ΜΜΕ. Ωστόσο, ένα κλίμα εκφοβισμού αποτρέπει τους δημοσιογράφους από το να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα έπρεπε. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η προεδρία της Σερβίας «με μεγάλη επιτυχία κατέπνιξαν την κριτική δημοσιογραφία, δημιουργώντας ένα μονοπάτι για τις δυνάμεις του λαϊκισμού αλλού», καταγγέλλει η έκθεση. Ωστόσο η νέα «εργαλειοθήκη» κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας «δεν περιλαμβάνει τις συνήθεις μεθόδους της λογοκρισίας και τις επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας», υποστηρίζει το Freedom House. Aντιθέτως, οι Σέρβοι δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με λασπολογία και λεκτικές απειλές από πολιτικούς, χρήστες του Διαδικτύου, καθώς και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σερβία υποβαθμίστηκαν από το «ελεύθερη» σε «μερικώς ελεύθερη» στην κατάταξη «Ελευθερία στον Κόσμο» της Freedom House.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή