Πλήγμα για ευρωσκεπτικιστές

Πλήγμα για ευρωσκεπτικιστές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ούτε το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ ούτε το κυβερνών πολωνικό κόμμα PiS σκοπεύουν να μετάσχουν στη νέα ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Σαλβίνι-Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσαν χθες τα δύο κόμματα. Κατόπιν τούτου, δεν είναι βέβαιο αν οι ευρωσκεπτικιστές θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν κόμματα από 21 διαφορετικές διαφορετικές χώρες για να σχηματίσουν τρεις διαφορετικές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες – ωστόσο το ερώτημα είναι αν, έστω και κατακερματισμένοι, μπορούν να συντονιστούν σχηματίζοντας πλειοψηφίες που θα εμποδίζουν σημαντικές ψηφοφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η ισχυρότερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και ως τέτοια διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν. Το ΕΛΚ έκανε χθες ένα ακόμη βήμα στήριξης του Μάνφρεντ Βέμπερ για την υποψηφιότητα αυτή, επανεκλέγοντάς τον με συντριπτική πλειοψηφία στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Μεταξύ των νέων αντιπροέδρων του ΕΛΚ είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τη Ν.Δ., ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου που με εξέλεξαν στο προεδρείο του ΕΛΚ και δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ μαζί τους για περισσότερη ευημερία και ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της Ευρώπης».

Από τους 176 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ παρόντες στην ψηφοφορία ήταν οι 160, ενώ ο Βέμπερ συγκέντρωσε 156 ψήφους. Τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Η Γαλλία εξακολουθεί να διαφωνεί με την υποψηφιότητα Βέμπερ, θεωρώντας ότι οι θέσεις του είναι διχαστικές, ενώ οι προσπάθειες της επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ να μεταπείσει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι απέβησαν άκαρπες.

Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν τρεις ευρωσκεπτικιστικές ομάδες, η EFDD του Νάιτζελ Φάρατζ, η ENF της Λεπέν και η ECR, που συνενώνει μεταξύ άλλων τους Βρετανούς Συντηρητικούς και το πολωνικό PiS. Με 29 ευρωβουλευτές, το Κόμμα Brexit του Φάρατζ είναι το μεγαλύτερο του νέου Ευρωκοινοβουλίου, βραχύβιος τίτλος δεδομένου ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να εξέλθει από την Ε.Ε. πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Επίσης, ο εταίρος του Φάρατζ, το ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων, δεν έχει αποκαλύψει σε ποια ομάδα θέλει να ενταχθεί, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η ανασύσταση του EFDD στη νέα Ευρωβουλή.

Το ECR θα δεχθεί επίσης σημαντικό πλήγμα με την αποχώρηση των Τόρις, ενώ το βασικό ερώτημα είναι αν το ENF, ή όπως αλλιώς μετονομαστεί στη νέα Ευρωβουλή, θα κατορθώσει να συγκεντρώσει αρκετές συμμετοχές. Η σύσταση ευρωομάδας βοηθάει τα κόμματα που συμμετέχουν να αντλήσουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις και να διεκδικήσουν αξιώματα σε σημαντικές επιτροπές.

Ανώτατο στέλεχος ευρωσκεπτικιστικής παράταξης δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ότι ο στόχος των ευρωσκεπτικιστών δεν είναι να σχηματίσουν μία ομάδα, αλλά ένα ενιαίο μπλοκ πολιτικών ομάδων, οι οποίες θα ψηφίζουν μαζί σε καίριες ψηφοφορίες. Το μπλοκ αυτό μπορεί να ξεπεράσει τους 170 ευρωβουλευτές και να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή