Κατάσχεση 20 τόνων χρυσού της Βενεζουέλας από Deutsche Bank

Κατάσχεση 20 τόνων χρυσού της Βενεζουέλας από Deutsche Bank

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Deutsche Bank προχώρησε χθες στην κατάσχεση 20 τόνων χρυσού που είχε δώσει ως εγγύηση η Βενεζουέλα σε δάνειο 750 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής (swap). Τυπικά το swap έληγε το 2021. Ομως, το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο έχει δεχθεί την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για τον αυταρχισμό του, δεν αντεπεξήλθε σε πληρωμές τόκων και έτσι η Deutsche Bank προχώρησε στην πρόωρη κατάσχεση του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο έχει μετατραπεί σε βασικό μέσο για την εξασφάλιση ρευστού από το Καράκας και κατ’ επέκταση την επιβίωση του αυταρχικού καθεστώτος Μαδούρο, το οποίο χρειάζεται τον στρατό για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.

Στο μεταξύ, η παράλληλη κυβέρνηση του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από την Deutsche Bank να καταθέσει σε λογαριασμό που δεν θα είναι προσβάσιμος από τον Μαδούρο τα 120 εκατ. δολάρια που προκύπτουν από την τρέχουσα τιμή και την τιμή που αγοράστηκε ο χρυσός. «Είμαστε σε επαφές με την Deutsche Bank για να διαπραγματευθούμε τους όρους κατάθεσης του ποσού που θα περισσέψει από την πώληση του χρυσού για την κάλυψη του swap», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Γκουαϊδό, Χοσέ Ιγνάσιο Θερμάντεθ, από τη Νέα Υόρκη. «Η Deutsche Bank δεν μπορεί να ριψοκινδυνέψει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις αρχές του καθεστώτος Μαδούρο που δεν έχουν διοριστεί με νόμιμες διαδικασίες. Ιδιαίτερα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Θερμάντεθ στο πρακτορείο Bloomberg.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, η οποία συνεισφέρει στο 95% των κρατικών εσόδων της Βενεζουέλας, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο Μαδούρο. Η Ουάσιγκτον μαζί με περισσότερες από 50 χώρες θεωρούν πια νόμιμη την κυβέρνηση Γκουαϊδό. Η Βενεζουέλα βρίσκεται προ πολλού σε ανθρωπιστική κρίση, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις χώρες με τα πλουσιότερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά από το 2013, όταν ο Μαδούρο διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες στο αξίωμα του προέδρου ύστερα από μια αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας προσπαθεί με δυσκολία εδώ και χρόνια να καλύψει βασικές ανάγκες λόγω του υπερπληθωρισμού και της έλλειψης φαρμάκων.

Η απουσία στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου υποχώρησαν δραματικά τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Τέλη του 2017, το Καράκας κήρυξε αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων σε δολάρια. Επιπροσθέτως, είναι η δεύτερη φορά που η Βενεζουέλα δεν κατάφερε να είναι συνεπής σε συμφωνία ανταλλαγής χρυσού με ξένη τράπεζα. Τον Μάρτιο, το Καράκας δεν πλήρωσε το 1,1 δισ. δολ. που όφειλε στη Citigroup ως πρώτη δόση δανείου, με αποτέλεσμα η αμερικανική τράπεζα να πουλήσει τον χρυσό που είχε δώσει το Καράκας ως ενέχυρο. Λίγο πριν, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση Μαδούρο να αποσύρει χρυσό της Βενεζουέλας, αξίας 1,2 δισ. δολ., που διατηρούσε στα θησαυροφυλάκιά της.

Ωστόσο, το καθεστώς Μαδούρο έχει καταφέρει να βρει κάποιους τρόπους άντλησης ρευστού. Παραδείγματος χάριν έχει πουλήσει πετρέλαιο στη Ρωσία, αγοράζοντας τρόφιμα και φάρμακα. Στοιχεία της ρωσικής SovEcon έδειξαν πως η Μόσχα προμήθευσε το Καράκας με 64.100 τόνους σιταριού το 2018-19.

Εντούτοις, οι συνθήκες για την οικονομία παραμένουν δύσκολες. Λόγω κυρώσεων της Ουάσιγκτον που απαγορεύουν παραγγελίες από τα αμερικανικά διυλιστήρια, οι εξαγωγές πετρελαίου της PDVSA μειώθηκαν κατά 17% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παραγγελίες πετρελαίου που έχει λάβει η PDVSA από το εξωτερικό έχουν μειωθεί από τα τέλη Απριλίου, καθώς καμία ξένη εταιρεία δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από ορισμένες εταιρείες και διαπραγματευτές να σταματήσουν οι αποστολές βενζίνης στη Βενεζουέλα. Τον Μάιο, τέλος, έδωσε εντολή να μην προμηθεύουν τη Βενεζουέλα με καύσιμα αεροσκαφών, εντείνοντας τις πιέσεις στο καθεστώς Μαδούρο από όλες τις πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή