Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/06/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις προϋποθέσεις για πλεόνασμα 3,5%

Οριακά επιτεύξιμο χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εαρινή έκθεσή του τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 3,5% του ΑΕΠ, μετά την εξαγγελία των μέτρων Τσίπρα. Το τι σημαίνει οριακά το ερμηνεύει η λίστα των προϋποθέσεων που παραθέτει για την επίτευξή του. Αναφέρει, λοιπόν, η λίστα: 1) Την επιβεβαίωση των προβλέψεων για αύξηση του ΑΕΠ.  2) Τη μη χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω εκλογών. 3) Τον αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών για να μην υπάρξουν υπερβάσεις. 4)  Να μην υπάρξει κάποια δημοσιονομική διαταραχή λόγω δικαστικών αποφάσεων. Λίγο «χλωμό» δείχνει το ιδανικό σενάριο του ΕΔΣ, ξεκινώντας από την πρώτη προϋπόθεση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κλονίζεται, μετά τη δημοσίευση του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ, προχθές. Αλλωστε, και το ίδιο το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι το κεντρικό του σενάριο είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξο από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,9%-2,3%.

Αρον άρον πήρε πίσω τρεις τροπολογίες ο Γ. Σταθάκης

Τέσσερις τροπολογίες για τη ρύθμιση μιας σειράς ενεργειακών εκκρεμοτήτων ήταν έτοιμος να καταθέσει χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Μετά το κομφούζιο όμως που προκλήθηκε από την άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκ. Φάμελλου να κάνει αποδεκτές τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης το ξανασκέφτηκε και αποφάσισε να καταθέσει τελικά στη Βουλή την Παρασκευή, και σε άλλο νομοσχέδιο, μόνο μία τροπολογία. Αυτή θα ρυθμίζει θέματα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Μέσω τράπεζας μισθοί και αποζημιώσεις απόλυσης

Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις την αποζημίωση απόλυσης, από την 1η Ιουλίου. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες τη σχετική απόφαση, που έρχεται σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου από τη Βουλή. Η οποία ορίζει επίσης, τόσο για την πληρωμή  των αποζημιώσεων απόλυσης όσο και για την πληρωμή  των μισθών, πως οι εργοδότες υποχρεώνονται να αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά…

Πρεμιέρα Μυτιληναίου στην ηλεκτροκίνηση 

Την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., για το έργο επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Ισθμού – Λουτρακίου, με ηλεκτροκίνηση, ανακοίνωσε η «Μυτιληναίος», σε  κοινοπραξία με την εταιρεία «Ξανθάκης ΑΤΕ».

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο έργο ηλεκτροκίνησης για τη «Μυτιληναίος», το οποίο σηματοδοτεί τη σημαντική τεχνογνωσία που αποκτά η εταιρεία στον εν λόγω τομέα.  Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου και προβλέπει διάρκεια κατασκευής 18 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της. Η καθαρή αξία του συμβολαίου είναι ύψους 6,4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τρέχουν» τα κέρδη της Autohellas

Αύξηση τζίρου και κερδών είχε η Autohellas το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο κύκλος εργασιών είχε αύξηση 15,7% και ανήλθε σε 112,1 εκατ. ευρώ έναντι 96,9 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο κύκλος εργασιών από την κύρια δραστηριότητα του ομίλου, τις μισθώσεις αυτοκινήτων, σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξήθηκε κατά 8% και έφτασε στα 36,3 εκατ. Η δυναμική αυτή, στο αδύναμο για τον τουρισμό πρώτο τρίμηνο, προέρχεται κυρίως από τις εταιρικές μισθώσεις. Επιπρόσθετα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκίνητων του στόλου μισθώσεων έφτασαν τα 12,4 εκατ. αυξημένες κατά 20%. Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων και υπηρεσιών, με τη μικρή ανάκαμψη της αγοράς συνεισέφερε συνολικά 63,3 εκατ. στον κύκλο εργασιών του ομίλου. Ετσι, τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 13%, φθάνοντας τα 27,7 εκατ. από 24,5 εκατ. το 2018. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε ενοποιημένη βάση στο 1,9 εκατ. από 1,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή