Β. Ιρλανδία: Συνελήθφη ύποπτος για τη δολοφονία της Λίρα ΜακΚί

Β. Ιρλανδία: Συνελήθφη ύποπτος για τη δολοφονία της Λίρα ΜακΚί

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας που ερευνά τη δολοφονία της 29χρονης δημοσιογράφου Λίρα ΜακΚί συνέλβε σήμερα έναν άνδρα 46 ετών στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sky News. 

Οι αρχές της χώρας αντιμετώπισαν εξ’ αρχής τον θάνατό της ως «τρομοκρατική ενέργεια». 

Τον περασμένο Απρίλιο, η ΜακΚί έπεσε νεκρή από σφαίρες στο Λόντοντερι κατά τη διάρκεια επεισοδίων την παραμονή του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι οπαδοί της επανένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τιμούν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

Την ευθύνη για τον θάνατο της ΜακΚί είχε αναλάβει ο λεγόμενος «Νέος IRA» – διάδοχο σχήμα του «Αληθινού» και του «Προσωρινού» IRA περασμένων δεκαετιών – ο οποίος υποστήριξε στην προκήρυξή του ότι ο θάνατος της ΜακΚί «προκλήθηκε» από την αστυνομία. 

«Στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του εχθρού, η Λάιρα ΜακΚί σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο, καθώς βρισκόταν δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της οργάνωσης. 

Σημειώνεται ότι ο Νέος IRA απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος στις τρεις δεκαετίες του πολέμου χαμηλής έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία με πάνω από 3.600 νεκρούς. Η οργάνωση έχει σκοπό να υπάρξει ενωμένη Ιρλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή