Mε περιορισμένες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Mε περιορισμένες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νευρικότητα συνεχίστηκε και χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε blue chips (ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis) αλλά και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις να είναι αξιοσημείωτες. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να «νικήσουν» τις πιέσεις που άσκησε στην αγορά η ισχυρή πτώση κατά 8,16% της μετοχής της ΔΕΗ μετά και τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, καθώς και τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών (πλην της Eurobank) και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους όπως ΟΤΕ, Cenergy και Βιοχάλκο.

Οι πιέσεις δεν έλειψαν και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με τη MIG και την Ιντρακομ να υποχωρούν άνω του 10%. Πάντως, ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει πως δεν υπήρξε κάποια «επίθεση» πωλητών, έστω και αν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις και ουσιαστικά διαμόρφωσαν το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 816,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,29 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -3,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,01% στις 737,57 μονάδες.

Η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για να αφομοιώσει η αγορά τα νέα επίπεδα τιμών, δεικτών και επιμέρους μετοχών, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Το θετικό μομέντουμ των τελευταίων ημερών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αρχίζει να θολώνει, κυρίως λόγω των αποκλίσεων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και των αρνητικών επισημάνσεων από τους θεσμούς για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών στη μεσοπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει.

Από την πλευρά του, και ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης χωνεύει τα τρέχοντα επίπεδα. Κατά την άποψή του, παρόλο που η μεταβλητότητα δεν θα λείψει από την αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, η διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υψηλότερες αποτιμήσεις. Πάντως, οι πρόωρες εκλογές όπως φαίνεται έχουν αρχίσει και αλλάζουν τη στρατηγική των short funds, τα οποία αναδιαρθρώνουν τις θέσεις και τα αρνητικά τους στοιχήματα. Ετσι, μετά το Oceanwood Capital Management, το οποίο μείωσε πρόσφατα τη short έκθεσή του στην Alpha Bank κάτω από το όριο του 0,50%, το Lansdowne Partners ακολούθησε, μειώνοντας επίσης τη θέση του στην Alpha Bank, όπως και στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, στην Alpha Bank, από το 0,83% μείωσε τη short θέση του στο 0,73%, ενώ στη ΔΕΗ τη μείωσε ελαφρώς από το 1,51% τον Δεκέμβριο, στο 1,50%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή