Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές για υποψηφίους Γενικών Λυκείων

Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές για υποψηφίους Γενικών Λυκείων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων –των Γενικών Λυκείων– δίνεται σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Χθες, οι εξετάσεις ξεκίνησαν για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων με το ίδιο μάθημα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των ημερήσιων Γενικών Λυκείων.

Παρότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον αριθμό των υποψηφίων ανά κατηγορία, στελέχη ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι φέτος ο αριθμός είναι περί τις 102.000, ενώ υπάρχει μικρή αύξηση των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Αρα, ο αριθμός των υποψηφίων (ημερήσιων και εσπερινών) ΓΕΛ θα κινηθεί περί τις 86.000 ενώ των ΕΠΑΛ περί τις 16.000. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις (σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 350 θέσεις των αστυνομικών και οι 819 των στρατιωτικών σχολών).

Χθες, η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ΕΠΑΛ ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Στους υποψηφίους στην ενότητα των ερωτήσεων με βάση ένα μη λογοτεχνικό κείμενο, δόθηκε απόσπασμα από την ομιλία του Αλμπέρ Καμύ στη Σουηδική Ακαδημία το 1957 όταν παρέλαβε το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ο Καμύ αναφέρεται στην τέχνη και στον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Ζητήθηκε από τους υποψηφίους να προτείνουν τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τέχνης και του πολιτισμού.

Στην ενότητα των θεμάτων με βάση ένα λογοτεχνικό κείμενο, στους υποψηφίους δόθηκε ποίημα της Ιταλίδας ποιήτριας Αλντα Μερίνι και τους ζητήθηκε (σε κείμενο 100-150 λέξεων) να απαντήσουν κατά πόσον έχουν ανάγκη κάποια μορφή τέχνης στη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή