Αλλαγές στο άρθρο περί βιασμού μετά τις αντιδράσεις

Αλλαγές στο άρθρο περί βιασμού μετά τις αντιδράσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα που συνδιαμόρφωσαν αφενός οι αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική επιλογή να συνεχίσει η Βουλή να νομοθετεί ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, και αφετέρου οι εντονότατες ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με διατάξεις σχετικές με τον βιασμό – και οι οποίες τελικώς άλλαξαν την τελευταία στιγμή, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μιχ. Καλογήρου, αν και είχε (όπως και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρηματολογήσει υπέρ της αρχικής επιλογής των σχετικών διατάξεων με τον ορισμό του βιασμού και την αντιμετώπισή του, εξαναγκάστηκε σε αλλαγές του αρχικού σχεδίου. Ετσι μόνον κατέστη δυνατή η ψήφιση-κύρωση των Κωδίκων, που έγινε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Ως γνωστόν, η Ν.Δ. εξαρχής απείχε από τη διαδικασία, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, αφού κατήγγειλαν τις κυβερνητικές επιλογές, αποχώρησαν. Οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί εντός Βουλής από βουλευτές όπως οι Αννέτα Καββαδία και Μαρία Θελερίτη αφορούσαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι γινόταν αναφορά σε χρήση βίας και όχι στην απουσία συναίνεσης κατά τη σεξουαλική πράξη, με τον κ. Σπύρο Λάππα αρχικώς και τον υπουργό Δικαιοσύνης στην πρώτη του τοποθέτηση να δηλώνουν ότι έτσι όπως ήταν οι διατυπώσεις του αρχικού σχεδίου που είχε ετοιμάσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ήταν επαρκείς.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, μεγάλες αντιδράσεις κατεγράφησαν και εκτός Βουλής, με πολλούς να επισημαίνουν ότι ήταν μη αποδεκτή η μετατροπή μορφών βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ειδικότερα, ενστάσεις, έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν από σειρά οργανισμών και φορέων, που έσπευσαν να υπογραμμίσουν το κενό στη νέα διατύπωση, όσον αφορά το ζήτημα της απουσίας συναίνεσης. Μάλιστα, από πολλές πλευρές επισημάνθηκε ότι με τη διατύπωση που είχε εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα για το ζήτημα του βιασμού, επί της ουσίας περιοριζόταν σημαντικά η προστασία των θυμάτων.

Τούτων δοθέντων, χθες, ο κ. Καλογήρου εξαναγκάστηκε σε αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται κάθειρξη έως δέκα ετών για όποιον επιχειρεί «γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση του παθόντος».

Αντιθέτως, ένσταση που υπέβαλε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αναφορικά με την έναρξη ισχύος των Κωδίκων δεν έγινε αποδεκτή: «Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο, μεσούσης της δικαστικής περιόδου, σε είκοσι μέρες από την ψήφιση να ισχύσει ο νέος Κώδικας. Ή θα πρέπει να ισχύσει από την αρχή του δικαστικού έτους ή από την 1η Ιανουαρίου, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή