Ευγνωμοσύνη και συγκίνηση στη Νορμανδία

Ευγνωμοσύνη και συγκίνηση στη Νορμανδία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις όποιες συγκυριακές διαφορές μεταξύ των δυτικών συμμάχων, ο διατλαντικός δεσμός, που σφυρηλατήθηκε μέσα από τις μεγάλες θυσίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει ακατάλυτος. Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν, χθες, οι Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τραμπ, Τερέζα Μέι και Τζάστιν Τριντό από τις ακτές της Νορμανδίας, όπου διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της ιστορικής απόβασης.

Πρωταγωνιστές των χθεσινών εκδηλώσεων, όπως και εκείνων που έγιναν μία ημέρα νωρίτερα στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, ήταν οι επιζώντες βετεράνοι που είδαν τη θάλασσα να βάφεται κόκκινη και χιλιάδες συμπολεμιστές τους να πέφτουν νεκροί δίπλα τους την τρομερή 6η Ιουνίου του 1944. «Γνωρίζουμε τι σας οφείλουμε, βετεράνοι μας: την ελευθερία μας. Στο όνομα της χώρας μου, θέλω να σας πω ότι σας ευχαριστούμε», δήλωσε ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων Εμανουέλ Μακρόν στο αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Κολβίλ, ακριβώς πάνω από την παραλία Ομαχα, ένα από τα κυριότερα θέατρα της απόβασης. «Είσθε μεταξύ των μεγαλύτερων Αμερικανών που έζησαν και θα ζήσουν ποτέ, η τιμή του έθνους μας και η δόξα της δημοκρατίας μας», είπε από τη δική του πλευρά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Μακρόν και η Τερέζα Μέι είχαν εγκαινιάσει σε ένα άλλο σημείο των νορμανδικών ακτών μνημείο για τους 22.000 στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν κατά την απόβαση αλλά και στις σκληρότατες μάχες των επόμενων ημερών, στην ενδοχώρα της Νορμανδίας. «Τίποτα δεν θα εξασθενίσει ποτέ δεσμούς αίματος και κοινών αξιών. Οι διαμάχες για το παρόν δεν αφαιρούν τίποτα από το παρελθόν», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να επιδοκιμάζει. Αλλά και ο Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει «όλους τους φίλους και τους συμμάχους της Αμερικής», τονίζοντας ότι «η πολύτιμη συμμαχία μας σφυρηλατήθηκε στη φωτιά της μάχης» και ότι «ο δεσμός μας παραμένει ακατάλυτος».

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, Τραμπ και Μακρόν είχαν συνάντηση στην πόλη Καν της Νορμανδίας. Προτού αποσυρθούν για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου το Ιράν ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία», αν και εμφανίστηκε έτοιμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες του. Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία, παρά τις διαφορές τους, συμπίπτουν στη θέση ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και είναι αναγκαίο να αρχίσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ώστε να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή