Βρετανία: Σήμερα η παραίτηση Μέι – Οι πιθανοί διάδοχοι και η διαδικασία

Βρετανία: Σήμερα η παραίτηση Μέι – Οι πιθανοί διάδοχοι και η διαδικασία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει σήμερα από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, παραμένοντας όμως στη θέση της πρωθυπουργού, μέχρι να οριστεί ο διάδοχός της.

Η Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της πριν από δύο εβδομάδες, δηλώνοντας ότι μετανιώνει που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit.

Εντεκα Συντηρητικοί βουλευτές ανταγωνίζονται να τη διαδεχθούν στην ηγεσία του κόμματος και κατ’ επέκταση και στην πρωθυπουργία. Οι βουλευτές μπορούν να υποβάλλουν επισήμως τις υποψηφιότητες από τις 12 το πρώι (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας μέχρι τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ βουλευτών για να θέσουν υποψηφιότητα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι βουλευτές θα ψηφίσουν σε μία σειρά μυστικών ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν στις 13, 18, 19 και 20 Ιουνίου.

Ο Τσαρλς Γουόκερ, μέλος της επιτροπής 1922, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία, δήλωσε πώς «στοχεύουμε να έχουμε μείνει στους δύο υποψηφίους μέχρι τις 20 Ιουνίου». Ο νικητής και νέος αρχηγός του κόμματος αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις 22 Ιουλίου.

Φαβορί για τη θέση είναι –μεταξύ άλλων- ο Μπόρις Τζόνσον, από τους πρωτεργάτες του Brexit, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, η Αντρέα Λίντσομ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή