Μια «Νόρμα» από το μέλλον, ντυμένη με led

Μια «Νόρμα» από το μέλλον, ντυμένη με led

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κορίτσια σαν ανήσυχα έμβρυα «κολυμπούν» μέσα σε φορητές, ημικυκλικές δεξαμενές που κρέμονται θυμίζοντας μήτρα. Η ιερή δρυς στο δάσος των δρυϊδών είναι μια τεράστια φλούο πράσινη κατασκευή με γεωμετρικά κλαδιά, που στην πλάτη της σκαρφαλώνουν με εξαρτήματα αναρρίχησης τα πλάσματα του δάσους. Η Νόρμα, η Αντνταλτζίζα, ο σεβάσμιος Οροβέζο, οι δρυΐδες, όλοι φορούν ρούχα που λάμπουν φωτισμένα με led. Η σκηνή εκπέμπει πράσινη ακτινοβολία, ή βάφεται με ένα κόκκινο που θυμίζει το χρώμα χημικής αντίδρασης μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Φέτος, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού έκανε πρεμιέρα με ένα φουτουριστικό παραμύθι. Ετσι «είδε» τη «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι ο Κάρλους Παντρίσα των Λα Φούρα ντελς Μπάους, ο Καταλανός σκηνοθέτης που δούλεψε γι’ αυτήν τη νέα παραγωγή της ΕΛΣ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Παντρίσα φαντάστηκε ένα νησί από πλαστικό στην ανατολική Μεσόγειο, το έτος 2050, και έπλασε μια ιστορία οικολογικής καταστροφής, στην οποία ενέταξε μία από τις δημοφιλέστερες, εκφραστικότερες και πιο δραματικές όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου. Μπορεί μια τόσο ελεύθερη ανάγνωση να μεταφέρει την ένταση των συναισθημάτων ενός ποιητικού κειμένου των μέσων του 19ου αιώνα, και να μας κάνει να κλάψουμε για τον προδομένο έρωτα μιας πρωθιέρειας των δρυϊδών με ένα Ρωμαίο στρατηγό; «Η καρδιά μου δεν ξέρει να τιμωρεί», τραγουδά η Νόρμα – Κάρμεν Τζανατάζιο στη συγκλονιστική άρια «Casta Diva», και η εικόνα της Μαρίας Κάλλας σε βιντεοπροβολή καλύπτει την πρόσοψη του αρχαίου ωδείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που ένας σκηνοθέτης αποφασίζει να μεταφέρει τη δράση μιας όπερας από το παρελθόν στο παρόν. Τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Λα Φούρα ντελς Μπάους προχώρησαν ακόμη πιο πέρα στη συμπαραγωγή τους με την ΕΛΣ· μας πήγαν στο μέλλον. Αυτό αποτελεί άλλωστε χαρακτηριστικό της δουλειάς τους, διεθνώς περιζήτητης: προκλητική ματιά, αγάπη στην υπερβολή και η πεποίθηση ότι ζούμε σε ένα τεράστιο λούνα παρκ για ενηλίκους, όπου η χαρά εναλλάσσεται με τον φόβο, την αγωνία και το γκροτέσκο Η «Νόρμα» τους διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία, και τα υπηρετεί με συνέπεια. Αν εξαιρέσουμε τους λόφους των πλαστικών σκουπιδιών στο βάθος του σκηνικού, οι αισθητικές τους επιλογές, πάντοτε στα όρια, διατηρούν το καλό τους γούστο. Και μια ελαφρώς fashion ματιά στις ενδυματολογικές επιλογές χάρη στον ειδικό φωτιστή κοστουμιών Ιμανόλ Γκόμε. Το βίντεο που δημιούργησαν οι δύο ειδικοί της ομάδας, οι Μαρκ Μολίνος και Αλμπέρτο ντε Γκόμπι, φτιάχνουν sci-fi κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Η «Νόρμα» κατά τον Ρίχαρντ Βάγκνερ διακρίνεται για τον βαθύ ρεαλισμό και το εσωτερικό πάθος. Η «Νόρμα» κατά τους Ντελς Μπάους αναπληρώνει το πάθος της με τη φαντασία, και τον ρεαλισμό με την κοινωνική κριτική. Κάποιοι από τους θεατές –οι λάτρεις της κλασικής φόρμας– ξαφνιάστηκαν και μερικοί διαφώνησαν. Οι πολλοί παρακολουθήσαμε αυτό το εντυπωσιακό θέμα που διαδραματιζόταν στις 360 μοίρες γύρω από το κεφάλι μας ώς το τέλος. Το χειροκρότημα για τους τραγουδιστές ήταν θερμό. Στο τέλος, η πολυμελής νεανική ομάδα των Ντελς Μπάους γέμισε τη σκηνή και μας έκανε να χαμογελάσουμε με τη ζωντάνια τους.

Οι υπόλοιπες παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 7- 9 – 11/6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή