Βουτιά στο παλαιοκομματικό παρελθόν

Βουτιά στο παλαιοκομματικό παρελθόν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι. Η «Βουλή δεν βγήκε να φωνάξει “έλα εδώ”» στη θυγατέρα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν εντόπισαν οι κυνηγοί ταλέντων του Kοινοβουλίου τη θυγατέρα της για να την αποσπάσουν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Βουλή. «Αξιοποιήθηκαν», είπε, «κάποιες γνωριμίες». «Κάποιες διασυνδέσεις». Οταν ο τόπος της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι η Βουλή, και η διασυνδεόμενη μητέρα είναι αντιπρόεδρος του σώματος, για τη διασύνδεση δεν χρειάζεται κανείς να κουράσει τις φωνητικές του χορδές.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να απαντήσει στον θόρυβο περί ρουσφετιών, προσδίδοντάς τους ηθικό έρεισμα. Μιλώντας χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι δεν αισθάνεται απολογούμενος για τη μεθοδευόμενη μετάταξη της πρώην συζύγου του. Εκείνη, όπως και η κόρη της κ. Χριστοδουλοπούλου, έχει τα προσόντα. Το να εξαιρούνταν τόσο προικισμένοι υπάλληλοι λόγω συγγενικής σχέσης, «δεν προβλέπεται ούτε νομικά ούτε ηθικά». Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Βούτσης αναγκάστηκε να αναστείλει τις μετατάξεις. Αντιλαμβανόμενο την προεκλογική ζημιά, το Μαξίμου ζήτησε την αναστολή που, πάντως, δεν αφορά την πρώην σύζυγό του, της οποίας η μετάταξη είχε ολοκληρωθεί.

Η δικαιολογία που επιστρατεύεται ημιεπίσημα από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι οι πρακτικές αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες του παλαιού πολιτικού συστήματος. Στη χειρότερη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα ήθη των προηγούμενων.

Και όμως, η εικόνα της συμπολίτευσης να έχει απομείνει μόνη στη σκηνή και να αντιδικεί με τον εαυτό της –βουλευτές κατά υπουργών για τις πελατειακές τροπολογίες– δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση που το βράδυ της 26ης Μαΐου ομολόγησε την απονομιμοποίησή της εμφανίζεται να έχει παρατείνει τον βίο της για μία εβδομάδα προκειμένου να προβεί σε μεγάλες –όπως η ηγεσία της Δικαιοσύνης– και μικρές –όπως η «φροντίδα» των συγγενών– διευθετήσεις.

Τα ίδια έκαναν και οι άλλοι. Ομως ο πρωθυπουργός, που υποτίθεται ότι έδωσε χθες τηλεφωνική εντολή για «πάγωμα» των μετατάξεων, είχε λίγες ώρες νωρίτερα αυτοδιαφημιστεί ως εγγυητής των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Είχε «μεταφράσει» ελευθέρως την έκθεση της Κομισιόν, που διαπίστωνε υπέρβαση του ορίου για προσλήψεις προσωρινού προσωπικού το 2018. Διαπίστωνε και κάτι άλλο, που αποσιωπήθηκε από την κυβερνητική πλευρά: Οτι τα στοιχεία για το προσωπικό του Δημοσίου δεν είναι ασφαλή, γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνημένα μέτρα για την απογραφή του στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται από το Δημόσιο. Θα χρειαστεί μάλλον να περιμένουμε την 8η Ιουλίου για να μάθουμε πόσες ήταν οι «διασυνδέσεις» που, χριστοδουλοπουλικώς, «αξιοποιήθηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή