Συνάντηση Μητσοτάκη – Πάιατ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πάιατ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτοδυναμία και ισχυρή εντολή ζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. να έχει μεγαλύτερη ελευθερία, να μην χρειάζεται στήριξη από το εξωτερικό και επί της ουσίας να μπορεί να λάβει δημοσιονομικό χώρο από τους δανειστές. Από τη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θετική αποδοχή της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. από τις αγορές.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριάρχησε η συζήτηση για την οικονομία, καθώς και για θέματα διπλωματίας. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις τριπλές κάλπες που προηγήθηκαν και προφανώς η σημασία της υπερβαίνει αυτή μιας εθιμοτυπικής συνάντησης, πολλώ δε μάλλον αφού, όπως είχε γράψει η «Κ», ο κ. Πάιατ έχει λάβει παράταση της θητείας του για το 2020. Σύμφωνα με την Πειραιώς, ο Αμερικανός πρέσβης συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ενώ συζητήθηκαν βασικά ζητήματα των διμερών σχέσεων, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη στήριξή του στην περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ο κ. Πάιατ είχε συναντήσει με πρωτοβουλία του στην πρεσβευτική οικία τους δύο αντιπροέδρους της Ν.Δ. και τους τομεάρχες Εξωτερικών, Πολιτισμού, Υγείας και Ενέργειας, με αντικείμενο ευρεία ενημέρωση και συζήτηση για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, συνάντηση που είχε ερμηνευθεί ως«γέφυρα» στην επόμενη κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Εχει δίκιο. Μόνο που Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση», ήταν το λακωνικό σχόλιο πηγών της Πειραιώς για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού έξω από το Μαξίμου. Την ίδια ώρα, στελέχη της Πειραιώς σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και «ετεροπροσδιορίζεται», αποπειρώμενος να προκαλέσει ανησυχία για το τι θα κάνει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση. Πάντως, σε συζήτηση που είχε χθες στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, θύμισε ότι επισημαίνει «με μεγάλη καθυστέρηση» αυτά που η Ν.Δ. λέει εδώ και καιρό, «την τεράστια ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του κράτους». Επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει προτάξει μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα με στόχο την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, από την οποία, όπως είπε, «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω». Και εξειδικεύοντας το διακύβευμα των εκλογών τόνισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μας δώσει περισσότερους δείκτες ελευθερίας, θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε γρηγορότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης, να δανειστούμε με χαμηλότερο κόστος και να επιτύχουμε δημοσιονομικούς στόχους υλοποιώντας το δικό μας πρόγραμμα». Σκληρή κριτική άσκησε και για τα τεκταινόμενα στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών». Διεμήνυσε ακόμη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα Εξάρχεια, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία συνοικία της Αθήνας που να είναι υπεράνω του νόμου και στην ουσία το κράτος να έχει εκχωρήσει μια ολόκληρη συνοικία και να μην έχει παρουσία» και υπογράμμισε –με αφορμή το Πολυτεχνείο– ότι «το άσυλο θα καταργηθεί άμεσα την επόμενη μέρα».

Συμβούλιο περιφερειαρχών

Τη θεσμοθέτηση «συμβουλίου των περιφερειαρχών» εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη που είχε στην Πειραιώς με τους 13 νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και ο Στ. Αρναουτάκης που υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όργανο, στο οποίο θα μετέχουν οι περιφερειάρχες και ο πρωθυπουργός, θα συνεδριάζει ανά δίμηνο και θα λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της περιφερειακής διοίκησης και του κεντρικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφέρειες και στη συνεργασία των περιφερειών με την κυβέρνηση για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Οπως σημείωσε, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνοι μας για μεγάλα έργα στη χώρα χωρίς συνεννόηση με τους περιφερειάρχες». Υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει ανακατανομή αρμοδιοτήτων με τελικό στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους με τις προτεραιότητές τους. Επιπλέον, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον (στηριχθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ) δήμαρχο Κερατσινίου, διαμήνυσε ότι όλοι οι περιφερειάρχες θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. «Βγαίνει το κομματικό καπέλο και πρέπει να κοιτάξουμε το καλό όλων των περιφερειών με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή