Ανάλυση: Σκιές σε χειρισμούς ευαίσθητων προσλήψεων στη Βουλή

Ανάλυση: Σκιές σε χειρισμούς ευαίσθητων προσλήψεων στη Βουλή

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολύωρη σε ημερήσια βάση, και πολύχρονη παρουσία στους χώρους του Κοινοβουλίου, εκτός όλων των άλλων χαρακτηρίζεται και από αίσθηση ύψιστου σεβασμού προς ορισμένα πρόσωπα τα οποία συχνά συναντά κανείς στους διαδρόμους και στις αίθουσες: ο λόγος για πρόσωπα τα οποία εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. Ακόμη περισσότερο προς συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία διαχρονικά βλέπει κανείς. Και τα βλέπει τόσο συχνά –αυτά τα ίδια λίγα άτομα- που κάποια στιγμή γεννήθηκε απορία: «Μόνο αυτά δουλεύουν; Και πού είναι όλοι οι υπόλοιποι που έχουν προσληφθεί το προηγούμενο διάστημα;»

Γνωστό είναι, βεβαίως, ότι οι χώροι που ανήκουν στο Κοινοβούλιο είναι πολλοί – και όχι μόνο στο κεντρικό κτίριο. Ωστόσο η αρχική απορία οδήγησε σε αναζήτηση στοιχείων, η οποία στην εξέλιξή της χαρακτηρίζεται από μικρές ή μεγαλύτερες «σκιές», για τις οποίες βεβαίως ουδεμία ευθύνη φέρουν οι προσληφθέντες και εργαζόμενοι – τουλάχιστον στην μεγάλη τους πλειοψηφία.

Κατ’ αρχήν φαίνεται πως υπάρχουν αποκλίσεις στον αριθμό των απασχολουμένων στον τομέα αυτό: Η αναζήτηση στοιχείων στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια οδηγεί στο πρώτο συμπέρασμα ότι έχουν προσληφθεί από τις 12/5/2016 έως και τις 5/6/2019 συνολικά 85 άτομα. Από αυτά, δύο παραιτήθηκαν γι’ άγνωστους λόγους πριν τη λήξη της διάρκειας της σύμβασής τους, ενώ ένα αρνήθηκε –επίσης γι’ άγνωστους λόγους- την πρόσληψή του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια έκανε λόγο για «μια ομάδα περίπου εξήντα ανθρώπων». Χθες ο κ. Ν. Βούτσης σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκες είχε πει: «Είναι το σύνολο -δεν ξέρω αν είναι 50, 60 ή 70- των καθαριστριών και των καθαριστών από αυτή τη διαδικασία που αλλάξαμε, πάλι με απόφαση της Βουλής».

Αξιοσημείωτο είναι πως όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο -15 Ιουλίου 2015- κορυφαίου κοινοβουλευτικού στελέχους η θητεία του οποίου υπηρετήθηκε επί της πρώτης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (ο πρώην γ.γ. της Βουλής Γ.Θαλάσσης) το προσωπικό καθαριότητας του Κοινοβουλίου ήταν 44 άτομα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ασάφεια στον προσδιορισμό του ακριβούς αριθμού απασχολουμένων στον τομέα καθαριότητας του Κοινοβουλίου οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών, αν και προσλήφθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες. Οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για «τακτοποιήσεις» ημετέρων δια της γνωστής από το μακρινό παρελθόν μεθόδου «να τρυπώσει κάποιος στην Υπηρεσία και μετά θα τακτοποιηθεί».

Το κακό, εν προκειμένω, είναι πως επισήμως και τυπικά, οι εσωτερικές αυτές αλλαγές είναι επιτρεπτές: «Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων η … «Χ» προσλαμβάνεται ως προσωπικό καθαριότητας. (…) Στην προαναφερόμενη θα μπορεί να ανατίθενται καθήκοντα κάλυψης αναγκών άλλων υπηρεσιών της Βουλής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συμβάσεις που υπογράφονται και έχουν διάρκεια ενός ή δύο ετών».

Σημειώνεται ότι στο τέλος του κειμένου της Σύμβασης επισημαίνεται: «Η σχέση της προαναφερομένης με τη Βουλή, λύεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση δύο ετών, οπότε αποχωρεί από την Υπηρεσία, δίχως καμιά αποζημίωση για την αιτία αυτή και χωρίς καμιά διατύπωση». Τούτου δοθέντος, προκαλεί εντύπωση η σημερινή επισήμανση του κ. Βούτση στην Ολομέλεια, περί του ενδεχομένου μαζικών απολύσεων αν μετά τις εκλογές, αλλάξει η πολιτική ταυτότητα του Προεδρείου: «Θέλω να προλάβω κιόλας, εάν ο ελληνικός λαός αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν το Προεδρείο της Βουλής -γι’ αυτό το θέτω ευθέως – και ένα πογκρόμ απολύσεων για τους καθαριστές και τις καθαρίστριες», είπε. Μπορεί να στοιχειοθετηθεί «προγκρόμ» απολύσεων κατά εργαζομένων με χρονικό όριο λήξης της σύμβασης;

Πολιτικά και ιδεολογικά η σημερινή πολιτική διεύθυνση της Βουλής προβάλλει το γεγονός ότι οι προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας γίνονται ατομικές και όχι μέσω εργολαβιών, και πως πραγματοποιούνται «με προσωπικό από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους), καθώς και με γυναίκες που είναι θύματα βίας ή απασχολούνταν στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν» (16 Νοέμβρη 2016, συζήτηση για προϋπολογισμό της Βουλής). Απολύτως σεβαστή η επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στις συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θα είχε ενδιαφέρον, όμως, αφενός να διευκρινιστεί για πόσους εκ των 82 ή 50-60-70 αφορά και αφετέρου να δοθεί πολιτική εξήγηση από τη σημερινή πλειοψηφία: Οι προσλήψεις ΙΔΟΧ ενός ή δύο ετών στην καθαριότητα συνιστούν την κοινωνική πολιτική στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή