Δείπνο σε έναν μύθο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια εμπειρία πρώτης θέσης με την Pan Am των ’70s ζωντανεύει σε ένα χολιγουντιανό στούντιο.

Η Pan Am, που ιδρύθηκε το 1927, πρωταγωνίστησε μεταπολεμικά στη λεγόμενη εποχή της αεριώθησης, συμβάλλοντας στην ευρεία διάδοση των αεροσκαφών τζετ και τζάμπο τζετ (ήταν η πρώτη που ενσωμάτωσε στον στόλο της Boeing 707 και Boeing 747). Η εταιρεία ήκμασε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, με τον στόλο της να ταξιδεύει σε έξι ηπείρους και σε πάνω από 80 χώρες, τα πληρώματά της να θεωρούνται τα πιο έμπειρα στον κόσμο και τις υπηρεσίες catering –έχοντας ως βάση τα διδάγματα των Γάλλων σεφ του παριζιάνικου Maxim’s, του διασημότερου εστιατορίου της εποχής– να ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους διαβόητους απατεώνες των ΗΠΑ, ο Frank Abagnale, Jr. (στην αυτοβιογραφία του οποίου είναι βασισμένη η ταινία του 2002 «Πιάσε με, αν μπορείς»), επέλεξε την Pan Am, «το Ritz-Carlton των αεροπορικών», όπως την αποκαλούσε, για μία από τις πιο διάσημες κομπίνες του. Από το 1964 έως το 1968 ο Abagnale προσποιούνταν τον πιλότο της Pan Am, καταφέρνοντας να ταξιδεύει δωρεάν στο πτυσσόμενο βοηθητικό κάθισμα του πιλοτηρίου και να απολαμβάνει τα προνόμια των υπαλλήλων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των απολαβών τους, εξαργυρώνοντας πλαστές επιταγές μισθοδοσίας.

Αν είστε κι εσείς λάτρεις της Pan Am και εύχεστε να μπορούσατε να ζήσετε για λίγο τη χρυσή εκείνη εποχή των αερομεταφορών, το Χόλιγουντ σας δίνει τη δυνατότητα ενός μοναδικού «δραματοποιημένου» δείπνου σε αυθεντικό ’70s Pan Am στιλ, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να… παρανομήσετε. Το τετράωρο δείπνο-εμπειρία, με τίτλο «Pan Am Experience», λαμβάνει χώρα κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα στο Air Hollywood του Λος Άντζελες –το μεγαλύτερο κινηματογραφικό πλατό με θέμα την αεροπλοΐα στον κόσμο–, όπου έχει στηθεί πιστή ρεπλίκα ενός πολυτελούς Boeing 747.

Δείπνο σε έναν μύθο-1

Γνωριμίες λίγο πριν από την «πτήση». (Φωτογραφία: Danny Liao/Air Hollywood)

Η εμπειρία ξεκινάει με στάση στο γκισέ των αναχωρήσεων, για check in και δωρεάν ποτό στην αίθουσα αναμονής, όπου μπορείτε να περιεργαστείτε vintage αντικείμενα της Pan Am, όπως στολές, καθίσματα, αφίσες και άλλα. Αφού ανταλλάξετε εντυπώσεις με τους συνεπιβάτες σας, αεροσυνοδοί και πιλότοι σας υποδέχονται στο αεροσκάφος που φέρει το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας, Juan T. Trippe.

Με το κοκτέιλ σας στο χέρι και τον Frank Sinatra από τα μεγάφωνα να τραγουδάει το «Come Fly With Me», θα έχετε τον χρόνο να εξερευνήσετε το αεροσκάφος, να ξεφυλλίσετε περιοδικά της εποχής, ακόμα και να καπνίσετε, προς χάριν της αυθεντικότητας, ένα τσιγάρο με άοσμο, ωστόσο, καπνό. Kατόπιν, θα κατευθυνθείτε προς τη θέση σας στο κάτω ή στο επάνω κατάστρωμα, ανάλογα με το πακέτο που έχετε κλείσει. Το πλήρωμα θα σας κάνει μια σύντομη επίδειξη των μέτρων ασφαλείας, ο πιλότος θα σας καλωσορίσει στην πτήση και όλα θα είναι έτοιμα για μια γαστρονομική «απογείωση».

Δείπνο σε έναν μύθο-2

Σερβίροντας το περιποιημένο αεροπορικό γεύμα. (Φωτογραφία: Daniel Sliwa/Air Hollywood)

Ξεχάστε τα έτοιμα αεροπορικά γεύματα, που όλοι μας έχουμε πλέον συνηθίσει. Στα πρότυπα της Pan Am, το γκουρμέ δείπνο πέντε πιάτων σερβίρεται σε τραπέζια στρωμένα με λινά τραπεζομάντιλα. Πρώτα καταφθάνει ποικιλία από ψωμάκια και ακολουθούν ορεκτικά, όπως ιταλική σαλάτα Καπρέζε. Για το κυρίως πιάτο οι σεφ έχουν επιλέξει μοσχαρίσιο φιλέτο Σατομπριάν, το οποίο οι αεροσυνοδοί κόβουν μπροστά στα μάτια σας, ή, αν προτιμάτε, ψητό κοτόπουλο. Και τα δύο πιάτα συνοδεύονται από φρέσκα λαχανικά και ψητές πατάτες. Αν είστε χορτοφάγοι, υπάρχει και η επιλογή ζυμαρικών με λαχανικά. Ακολουθεί πιατέλα με φρούτα, τυριά και κρακεράκια, καθώς και ένα τρόλεϊ που έρχεται γεμάτο με γλυκά και μια επιλογή από χωνευτικά. Το δείπνο κλείνει με καφέ ή τσάι.

Κατά τη διάρκεια της γαστρονομικής αυτής εμπειρίας, οι αεροσυνοδοί θα σας διασκεδάσουν με επίδειξη στολών από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως το 1991 (οπότε και έκλεισε η εταιρεία), αλλά και με παιχνίδια γνώσεων. Με το τέλος της πτήσης, θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στο Air Hollywood και σε εμβληματικά σκηνικά ταινιών, όπως το πιλοτήριο της καλτ ταινίας του 1980 «Μια απίθανη… απίθανη πτήση», και να δείτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες όπως «Ο λύκος της Wall Street» (2013) και στην τηλεοπτική σειρά «Lost» (2004-2010).

panamexperience.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή