Κομισιόν: Η μη μείωση του αφορολογήτου είναι προβληματική

Κομισιόν: Η μη μείωση του αφορολογήτου είναι προβληματική

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένοι από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και την κατάργηση των αντισταθμιστικών μέτρων είναι περισσότεροι από 437.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα πάνω από 24.000 ευρώ και πληρώνουν το 50% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών. Συνολικά περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι θίγονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που έσπευσε (αν και είχε ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα του Ζαππείου θα θεσμοθετηθεί μετά τις εκλογές) να καταθέσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση των Ευρωπαίων) στη Βουλή τροπολογία για τη διατήρηση του

αφορολογήτου.

Το εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει μειωθεί κατά 50% εξαιτίας της υπερφορολόγησης των τελευταίων χρόνων. Μια ανάσα θα μπορούσαν να δώσουν τα αντίμετρα του 2017 που προέβλεπαν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα υψηλότερα, καθώς και η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%. Πάντως, στην περίπτωση που μειωνόταν το αφορολόγητο και εφαρμόζονταν τα προνομοθετημένα αντίμετρα, θα προέκυπταν επιβαρύνσεις από 74 έως και 476 ευρώ σε φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ελαφρύνσεις από 176 έως και 701 ευρώ για φορολογούμενους με εισόδημα από 25.000 και άνω.

Παραδείγματα

• Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωσή του στα 5.685 ευρώ ο φόρος θα έφθανε στα 450 ευρώ. 

• Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο και εισφορά ύψους 2.676 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πλήρωνε 2.750 ευρώ.

• Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 6.120. Με μειωμένο τον πρώτο φορολογικό συντελεστή και τη νέα κλίμακα της εισφοράς  αλληλεγγύης ο φόρος διαμορφώνεται στα 5.750 ευρώ, δηλαδή προκύπτει όφελος 426 ευρώ ετησίως.

• Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 15.976 ευρώ. Με μειωμένο τον πρώτο φορολογικό συντελεστή και τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ο φόρος διαμορφώνεται στα 15.350 ευρώ, δηλαδή προκύπτει όφελος 626 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είναι προβληματική. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. δηλώνει τα εξής: «Καταγράφουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εστάλη στη Βουλή. Το φορολογικό πακέτο, που συμφωνήθηκε το 2017, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η μείωση του αφορολόγητου ορίου και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020, σχεδιάστηκε με στόχο να διευρύνει τη φορολογική βάση και να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος στήριξης και να επιδιώξει περαιτέρω αναπτυξιακά μέτρα για να ενισχύσει τις θετικές προοπτικές της οικονομίας ώστε να τη βοηθήσουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μακροπρόθεσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή