Ψηφίστηκε η τροπολογία για αφορολόγητο

Ψηφίστηκε η τροπολογία για αφορολόγητο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμφανή τα σημάδια μιας ευρείας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα το νομοθετικό έργο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Αν και επιχειρήθηκε για προφανείς λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας να σταλεί ακόμα ένα μήνυμα περί «φιλολαϊκής πολιτικής», μέσω της κατάθεσης και ψήφισης τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, τίποτα δεν πήγε καλά για την απερχόμενη πλειοψηφία: Λιγότεροι από 20 βουλευτές, από το σύνολο των 145 που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν παρόντες στη συνεδρίαση την ώρα που η εν λόγω τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία.

Απών από την αίθουσα και τη συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός, αν και έως αργά το βράδυ της Πέμπτης έντονη ήταν η φημολογία στο Περιστύλιο ότι σε αυτή την τελευταία ημέρα λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρούσε με ομιλία να τονώσει το ηθικό του κόμματός του, λίγο πριν μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών. Οσα αρνητικά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν το τελευταίο 48ωρο περί την υπόθεση των μετατάξεων, σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση η οποία επικρατεί μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της κυβερνητικής άρνησης να κάνει αποδεκτές βουλευτικές τροπολογίες, θεωρείται πως ήταν οι δύο κυριότερες αιτίες της πρωθυπουργικής απουσίας χθες.

Ενόχληση βουλευτών

Ως προς το θέμα των βουλευτικών τροπολογιών, όπως ακριβώς έπραξε προ τριημέρου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, έτσι και χθες ο υπουργός Υγείας –νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου ψηφίστηκε– δήλωσε από του βήματος ότι δεν θα κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε βουλευτική τροπολογία. Νωρίτερα, εμφανώς ενοχλημένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει τέτοιες τροπολογίες, με έναν εξ αυτών, τον κ. Καματερό, να εκφράζει σε παρέμβασή του την εντονότατη ενόχληση του ιδίου και των συναδέλφων του: «Εμένα με έστειλαν εδώ οι συμπατριώτες μου για να μάχομαι για τα προβλήματά τους. Οι τροπολογίες έχουν συμφωνηθεί με τους υπουργούς πάνω από έναν χρόνο και έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο τρία υπουργεία. Η απάντηση των υπουργών ήταν “ναι, συμφωνούμε, θα τη δούμε στις υπηρεσίες”», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί που ήταν παρόντες για να παρουσιάσουν τις δικές τους τροπολογίες κυρίως επιτέθηκαν στη Νέα Δημοκρατία, ενώ δύο εξ αυτών –οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς– επιτέθηκαν και στο ΚΚΕ για την αντιπολιτευτική του στάση.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, που δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές, Σταύρος Θεοδωράκης, χειροκροτούμενος από τους παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετώ τη Βουλή, πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αισιόδοξος όμως ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά». Οπως είπε, «το Ποτάμι όρισε διαφορετικά το λάθος και το σωστό στην πολιτική και συγκρούστηκε με κάθε πυρήνα λαϊκισμού και συντήρησης», για να προσθέσει: «Η πιο ξένη σε μένα συζήτηση είναι αυτή που θέλει τον πολιτικό να έχει ένα τεφτέρι και κάθε βράδυ να καταγράφει κέρδη. Εκεί που στην κανονική ζωή οι άνθρωποι αναρωτιούνται σωστό ή λάθος, δίκιο ή άδικο, στους διαδρόμους της Βουλής ακούς μόνο “μας συμφέρει – δεν μας συμφέρει”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή