Ετοιμο να λειτουργήσει το ισλαμικό τέμενος

Ετοιμο να λειτουργήσει το ισλαμικό τέμενος

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαροκινός πρώτος ιμάμης του ισλαμικού τεμένους Αθηνών Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι είχε φθάσει από νωρίς χθες στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Οδού 144. Ο μεγάλος αύλειος χώρος με το σιντριβάνι μπροστά από το κεντρικό κτίριο του τεμένους, αλλά και οι προσεγμένοι χώροι των κήπων και του πάρκου κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Σαν να δημιουργούν ηχομόνωση του χώρου από τους ήχους της κυκλοφορίας στη διπλής κατεύθυνσης Ιερά Οδό. Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του τεμένους υποδέχονταν τους εκπροσώπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του για την πρώτη επίσημη παρουσίασή του.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει έως τον Σεπτέμβριο, και άρα στο Ραμαζάνι του Αυγούστου. Πάντως, το γεγονός ότι η εκδήλωση έγινε εντός της προεκλογικής περιόδου εγείρει ενστάσεις περί μικροκομματικής εκμετάλλευσης του γεγονότος. Από την άλλη, είχαν κληθεί τα πολιτικά κόμματα και η νυν και η επόμενη ηγεσία του Δήμου Αθηναίων.

«Ολα τα κόμματα της Βουλής ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του τεμένους. Η Αθήνα έχει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ, είτε είναι πολίτες, είτε είναι μετανάστες, είτε είναι επισκέπτες. Το δικαίωμα να προσεύχεται κάποιος στον Θεό που πιστεύει, όπως και το δικαίωμα ενός παιδιού να πάει στο σχολείο ή ενός ασθενούς να πάει στο νοσοκομείο, δεν εξαρτάται από το πώς βρέθηκε στη χώρα μας. Ολοι και όλες έχουν αυτά τα δικαιώματα, είναι αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Ευχαριστώντας την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, που κατά τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εισηγήθηκε και τον βασικό νόμο του τεμένους στη Βουλή το 2006, ο υπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία απείλησε ακόμα και τη δημοκρατία μας. Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να δηλητηριάσει ειδικά τους νέους μας χρησιμοποιώντας και εξευτελίζοντας ιερές έννοιες που περιέχει η δημοκρατία. Οι φασίστες και οι ρατσιστές, όπως έκαναν πάντα, προσπάθησαν και προσπαθούν να στενέψουν τους ορίζοντες και να προβάλουν ένα μέλλον για τη χώρα μας ώστε τελικά να χωρούν μόνο οι ίδιοι και οι απάνθρωπες ιδέες τους. Αυτή τη μάχη την έχασαν στη Βουλή, την έχασαν στις εκλογές και τη χάνουν στην κοινωνία».

Το ωράριο λειτουργίας του τεμένους είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ θα λειτουργεί επί εικοσιτετράωρου βάσεως», όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση. Το τέμενος είναι χωρητικότητας 300 ατόμων, ενώ για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων.

Ερωτήματα για ασφάλεια

Βεβαίως, ερωτήματα γεννώνται για την ασφάλεια του χώρου, καθώς θα είναι ανοικτός και εύκολα προσβάσιμος από τυχόν άτομα που αντιδρούν στη λειτουργία του τεμένους. Ηδη το προηγούμενο διάστημα άγνωστοι έγραψαν σε εξωτερικούς χώρους του κτίσματος συνθήματα κατά της λειτουργίας του και κατά του Iσλάμ, τα οποία βέβαια σβήνονταν άμεσα.

Από την άλλη, εκκρεμεί η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει 10 στρέμματα για τον σκοπό αυτό στο Σχιστό, ωστόσο δικαστικές διαμάχες καθυστερούν την έναρξη του σχεδίου.

Ο ιμάμης Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, «που μας δέχθηκε σαν Ελληνες πολίτες και μουσουλμάνους και το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρχει αυτός ο χώρος», όπως ανέφερε, και κάνοντας χρήση αποσπάσματος του Κορανίου είπε χαρακτηριστικά: «Ο καλύτερος για τον Αλλάχ είναι εκείνος που προσφέρει στην ανθρωπότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή