ΚΙΝΑΛ: Κίνηση ενίσχυσης ή αυτοχειρίας;

ΚΙΝΑΛ: Κίνηση ενίσχυσης ή αυτοχειρίας;

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παύλος Χρηστίδης*: Αυτόνομη πορεία

Oι εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας αποτελούν σταυροδρόμι για το μέλλον της πατρίδας μας. Εχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε όλοι μαζί αν θα κλείσει οριστικά και με ασφάλεια ο κύκλος της μεγάλης, δεκαετούς πολιτικής, αξιακής και οικονομικής κρίσης ή απλώς θα ανοίξει ένας νέος φαύλος κύκλος διχασμών και αδιεξόδων.

Η χώρα στάθηκε όρθια από τις θυσίες των πολιτών και αυτές οι θυσίες πρέπει να πιάσουν επιτέλους τόπο. Η αποδοκιμασία στις πολιτικές, στα ψέματα και στον παλαιοκομματισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί για να πάμε παρακάτω. Οι πολίτες με την ψήφο τους μας δείχνουν τον δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος και να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, οι πολιτικοί οφείλουν να αφουγκράζονται τη θέληση της κοινωνίας και να υλοποιούν το σχέδιο που πιστεύουν.

Στο Κίνημα Αλλαγής προχωράμε μπροστά, ενωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξει σελίδα η πατρίδα μας.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν μια πολιτική απόφαση, χωρίς προσωπικά χαρακτηριστικά. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη στη δύναμη της λογικής, της σκληρής δουλειάς και της σοβαρότητας. Είναι ώρα να απαλλαγούμε οριστικά από τις συντηρητικές πολιτικές, τα ψέματα, τις φρούδες υποσχέσεις· τα μεγάλα θύματα της κρίσης, η υπερφορολογημένη μεσαία τάξη, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μόνιμα υποαπασχολούμενοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, να βρουν ξανά πραγματική προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και να πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς εξελίξεις. Οι αυξανόμενες οικονομικές ανισότητες, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες εξελίσσονται, οι δημοκρατίες λειτουργούν και οι οικονομίες αναπτύσσονται.

Τα εργαλεία του χθες δεν αρκούν για να δώσουν λύση στα προβλήματα του αύριο.

Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να δουλέψουμε απέναντι στον αχταρμά του ΣΥΡΙΖΑ και τις αοριστίες της Ν.Δ. Θα το κάνουμε με το πλήρες κυβερνητικό μας πλαίσιο, με αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο και όλα τα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή, όπως έδειξε και η απόφαση των κεντρικών οργάνων του κινήματος τις προηγούμενες ημέρες.

* Ο κ. Παύλος Χρηστίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Γιώργος Φλωρίδης*: Ακύρωση του διμέτωπου

Η εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι πολιτική πράξη κατάλυσης της αντιΣΥΡΙΖΑ διάστασης του ΚΙΝΑΛ και, ταυτόχρονα, ακύρωση της διμέτωπης στρατηγικής του. Επιλογή που ανοίγει τον δρόμο για την κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές μέλλον.

Είναι πλέον εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ, ένα ιστορικό κόμμα που συνέβαλε στην εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας και υπήρξε πάντοτε παράγων πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, μετατρέπεται, με απόφαση της Φώφης Γεννηματά, σε παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης, στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.

Επέλεξε με αυτό τον τρόπο να γίνει παρακολούθημα και συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις ευρωεκλογές προκάλεσε ισχυρό σοκ – όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο λεγόμενο «προοδευτικό» κατεστημένο του χθες, το οποίο ήλπιζε σε μικρή και ελεγχόμενη εκλογική διαφορά. Ολοι αυτοί τώρα τρέχουν να ανασυνταχθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης της δυναμικής Μητσοτάκη και, κυρίως, την παρεμπόδιση της ηγεμονικής πολιτικά και ισχυρής κυβερνητικά παρουσίας του.

Για όποιον δεν κατάλαβε, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για βαθιά πολιτική αλλαγή εκκαθάρισης των παθογενειών που προκάλεσαν τη χρεοκοπία της χώρας. Ζήτησε με την ψήφο του να τεθούν στο περιθώριο ο λαϊκισμός, ο κρατισμός, η μετριοκρατία κι ο παρασιτισμός. Η εντολή αυτή, η οποία αναμένεται να ισχυροποιηθεί στις ερχόμενες εκλογές, ενοχλεί και φοβίζει τα παρασιτικά συστήματα που καθηλώνουν τη χώρα και που τώρα ενεργοποιούνται για να εμποδίσουν τις εξελίξεις.

Δυστυχώς, η απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία. Ομως, ο υπολογισμός έγινε υποτιμώντας έναν βασικό συντελεστή της σημερινής κοινωνικής δυναμικής. Αυτός είναι ο κόσμος του σύγχρονου και αντιδιχαστικού προοδευτικού Κέντρου, ο οποίος δεν ανέχεται περιφρόνηση της εντολής του για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα.

Ετσι, αυτός ο κόσμος θα οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της επόμενης μέρας. Και σίγουρα θα δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να επιχειρήσει το στοίχημα της πολιτικής αλλαγής.

* Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης είναι πρώην υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή