«Αρμα» για είσοδο στη Βουλή αναζητεί το μειονοτικό κόμμα

«Αρμα» για είσοδο στη Βουλή αναζητεί το μειονοτικό κόμμα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεργασίες για την κατάρτιση ψηφοδελτίων ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, εξελίσσονται, υπογείως, στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Η αξιοπρεπής, όπως χαρακτηρίζεται από την ηγεσία της, αυτόνομη κάθοδος του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ, DEB) στις ευρωεκλογές, όπου ήρθε πρώτο σε ψήφους στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,71% πανελλαδικά, καλλιεργεί στα ηγετικά κλιμάκια αισιοδοξία για πιο προωθημένους στόχους.

Και συγκεκριμένα, την εκλογή μειονοτικού βουλευτή μέσα από πανελλαδική συνεργασία του ΚΙΕΦ με κόμματα που η εκλογική τους δύναμη, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, κινείται στα όρια της εισόδου τους στο Κοινοβούλιο.

Πληροφορίες από μειονοτικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.

Ο υπεύθυνος για εκλογικά ζητήματα του ΚΙΕΦ κ. Οζάν Αχμέτογλου, υπ’ όψιν του οποίου έθεσε η «Κ» τις πληροφορίες της περί συνεργασιών του κόμματος, επιβεβαίωσε την κινητικότητα επ’ αυτού, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες.

«Η μειονότητα και το κόμμα της θέλουν τον δικό τους βουλευτή και το πλαφόν του 3% δεν μας επιτρέπει να τον βγάλουμε» είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε προτάσεις από μικρά κόμματα του δημοκρατικού τόξου για κάθοδο στην επικράτεια με κοινά ψηφοδέλτια. Συζητάμε αλλά προς το παρόν δεν έχουμε προχωρήσει, θα δούμε».

Πρώτο κόμμα

Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το ΚΙΕΦ έλαβε ποσοστό 0,71% στην επικράτεια, συγκεντρώνοντας 40.500 ψήφους στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, όπου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Ενδεχόμενη αυτόνομη κάθοδός του στις εκλογές θα είχε νόημα μόνο εάν στόχος του ήταν να καταγραφεί πολιτικά, αλλά αυτό έγινε ήδη στις ευρωοεκλογές και επομένως μια δεύτερη καταγραφή δεν θα είχε νόημα, απεναντίας θα υπονόμευε και τις υποψηφιότητες μειονοτικών στα τοπικά ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων.

Με αυτό το ποσοστό, όμως, και δεδομένου ότι στην περίκλειστη κοινωνία της μουσουλμανικής μειονότητας η βούληση των εκλογέων χειραγωγείται πιο εύκολα, το ΚΙΕΦ θα μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα που θα «ανοίξει την πόρτα» της Βουλής σε ένα κόμμα που πλησιάζει το όριο του 3% και αντίστροφα.

Τι (θα) σημαίνει αυτό για το κόμμα της μειονότητας; Δύο βουλευτές «καθαρά δικούς μας», όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος, έναν στη Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη, και βεβαίως ανάδειξη του ΚΙΕΦ σε παίκτη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενδεχομένως και ρυθμιστή κοινοβουλευτικών ισορροπιών ανάλογα με τις εξελίξεις.

Από το τι θα πράξει το ΚΙΕΦ, θα εξαρτηθεί και η επάνδρωση με μειονοτικούς υποψηφίους των ψηφοδελτίων των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, κ.λπ.) στους δύο νομούς όπου το μειονοτικό στοιχείο αριθμεί περί τις 120.000 ψυχές.

Η καχυποψία

Ενας τέτοιος εκλογικός «γάμος» εφόσον επιτευχθεί –πράγμα δύσκολο– αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, καθώς το ΚΙΕΦ περιβάλλεται από καχυποψία περί στενών σχέσεων με το τοπικό τουρκικό προξενείο και κατ’ επέκταση με την Αγκυρα, αλλά και του αυτοχαρακτηρισμού του ως κόμμα της τουρκικής-μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο κ. Αχμέτογλου, πάντως, απορρίπτει κατηγορίες του είδους, χαρακτηρίζοντάς τες προσβλητικές για το κόμμα του αλλά και γενικότερα για τη μειονότητα. «Πρόκειται για λάσπη στον ανεμιστήρα. Είναι ανέντιμο να εμφανίζονται το ΚΙΕΦ και η μειονότητα ως κίνδυνος για την Ελλάδα, δεν το δεχόμαστε, αποτελεί προσβολή για όλους εμάς», είπε.

Ως προς τις ευρωεκλογές πέρα από το ποσοστό που κατέλαβε το κόμμα, η ηγεσία της μειονότητας εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι ο εκλογικός χάρτης στη Ροδόπη και στην Ξάνθη βάφτηκε γκρι, κατέκτησε δηλαδή το ΚΙΕΦ την πρωτιά. «Πρώτος στόχος μας στις ευρωεκλογές ήταν να δείξουμε στην Ευρώπη ότι στη Θράκη υπάρχει μια μειονότητα που έχει προβλήματα, στην εκπαίδευση, στο θέμα των μουφτήδων, στα βακούφια, έχει υψηλή ανεργία. Η ψήφος στο ΚΙΕΦ ήταν ψήφος διαμαρτυρίας για την αδιαφορία γύρω από τα προβλήματά μας», υποστήριξε.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη εξέλεξε, μέσω των ψηφοδελτίων των μεγάλων κομμάτων τέσσερις βουλευτές, τρεις στη Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη. Στη Ροδόπη, μάλιστα, δεν εξελέγη κανένας χριστιανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή