Το Κονκλάβιο (09/06/19)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφητείες…

Hταν μία από τις πρώτες συναντήσεις του Τζέφρεϊ Πάιατ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Hταν, επίσης, μία από τις πολλές –όπως αποδείχθηκε– φορές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κάτι είχε (πάλι) «κολλήσει» στο Ελληνικό. «Το Ελληνικό θα προχωρήσει μόνο όταν γίνω εγώ πρωθυπουργός», ήταν περίπου το μήνυμα που είχε εκπέμψει ο Μητσοτάκης σε εκείνη τη συνάντηση. Hταν η εποχή που οι συναντήσεις των δύο ήταν συχνές. Δεν αποτελούσαν είδηση, ούτε προκαλούσαν το ενδιαφέρον, όπως η συνάντησή τους της Πέμπτης – η πρώτη μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις τριπλές κάλπες.

Κανονικότητα

Αυτή έχω την εντύπωση ότι σηματοδοτεί και την επάνοδο στην «κανονικότητα». Το Ελληνικό το θυμήθηκα, διότι μαθαίνω ότι συζήτηση έγινε και για εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, οι Σκουριές και όχι μόνο. Υπάρχει η αίσθηση στην αμερικανική πλευρά ότι ο Κυριάκος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα. Και ότι θα το κάνει. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για επενδύσεις, και φυσικά για την αμυντική συνεργασία και για την εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στην επόμενη φάση

Εξάλλου, σε αυτό –και όχι μόνο– ο Πάιατ έχει φύγει ήδη μπροστά. Προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη φάση του στρατηγικού διαλόγου. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι αυτή θα προχωρήσει μετά την 7η Ιουλίου. Ούτε ότι ο πρέσβης δεν έχει λάβει τυχαία παράταση της θητείας του, καθώς είναι ο άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και πράγματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτον. Το λέω επειδή ο Πάιατ αναχωρεί αυτές τις μέρες για τις ΗΠΑ, όπου την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα ως γεωστρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ σε εκδήλωση του Atlantic Council και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψει. Σημειώνω ως πολύ ωραία σύμπτωση ότι η φετινή δεξίωση στην Αθήνα για την 4η Ιουλίου θα γίνει στις 3 Ιουλίου, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές. Εκεί θα περάσουν σαν φιλμ εικόνες και πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά και από το μέλλον.

Στα πέναλτι 

Θα τραβήξει ο διαμοιρασμός των κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων. Δεν αναφέρομαι μόνο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αφού το παζάρι αφορά όλο το παζλ. Κοινώς, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι στις τάξεις του ΕΛΚ κυοφορείται η ιδέα να προταθεί παράταση της θητείας του Αντόνιο Ταγιάνι στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη Κομισιόν. Μένει να φανεί αν θα φάμε το καλοκαίρι κι αν ο αγώνας θα κριθεί στα πέναλτι. 

Κωδικός «μουσαμάδες»

Φαντάζομαι ότι θυμάστε τα περίφημα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης από τον Αλέξη Τσίπρα. Οπου τα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων απεικονίζονται σε… μουσαμάδες. Για να μην αναφερθώ στο ακίνητο βαγόνι. Κάτι αντίστοιχο συνέβη την Παρασκευή με τα δήθεν εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό. Δεν ήταν εγκαίνια, αλλά καθαρά προεκλογική επίσκεψη και ξενάγηση στον χώρο από τον Κώστα Γαβρόγλου. Το τέμενος θα λειτουργήσει επί της επόμενης κυβέρνησης –στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του έτους– και βλέπω τα εγκαίνια να κάνουν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Μπακογιάννη.  

Παρασκήνιο αντιπροεδρίας 

Μπήκε, «έφαγε» μερικούς υποψηφίους από τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία και παρότι νεοεκλεγείς, εξασφάλισε μία από τις αντιπροεδρίες της ευρωομάδας του ΕΛΚ. Αναφέρομαι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εξελέγη στη θέση την περασμένη Τετάρτη, κατόπιν αρκετού παρασκηνίου: Υπήρξε σχετική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ο Μεϊμαράκης έκανε επαφές στις Βρυξέλλες το τελευταίο 15νθήμερο. Και μου λένε ότι τα έδωσε όλα στην τελική ομιλία του λίγο πριν από την ψηφοφορία. Θύμισε την κομματική του ιστορία, είπε ότι αυτός έβαλε την ΟΝΝΕΔ στο ΕΛΚ, και όπως το έθεσε, το ΕΛΚ πρέπει να δείξει ότι αναγνωρίζει την πορεία και τη δυναμική της Ν.Δ. και ότι μόνο αυτή μπορεί να «τελειώσει» τους λαϊκιστές.  

Δεν αποχαιρέτησε

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Eν προκειμένω, νομίζω ότι θα τρομάξουν κι άλλους. Το λέω διότι σε δέκα μέρες αρχίζει το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης. Με ομιλητές πρόσωπα όπως ο Τάσος Γιαννίτσης (φωτ.), ο Θοδωρής Πελαγίδης, ο Βασίλης Ράπανος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πάνος Τσακλόγλου, και θεματικές ενότητες του τύπου «η πολιτική των υπερπλεονασμάτων ως πολιτική αποδιάρθρωσης της μεσαίας τάξης». Για να μη σας κουράζω, ο Βενιζέλος μπορεί να εκφώνησε την τελευταία ομιλία του στη Βουλή, αλλά δεν αποχαιρέτησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή