Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/06/19)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο ΑΑΔΕ σε κυκλώματα λαθρεμπόρων στο Θριάσιο 

Δεν έχουν περάσει έξι μήνες από τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) προειδοποίησε για ύποπτες υποτιμολογήσεις και φοροαποφυγή στο λιμάνι του Πειραιά και οι κάθε λογής επιτήδειοι αλλοδαποί που θέλουν να χρησιμοποιούν τη χώρα για να βάζουν στην Ευρώπη φτηνά τα προϊόντα τους προσπάθησαν να στήσουν νέα μονοπάτια: αυτά τα κυκλώματα διακίνησης επιχείρησαν να βρουν διέξοδο μέσω Ελευσίνας. Πώς; Εμπορευματοκιβώτια που ξεφορτώνονται στον Πειραιά από τους επιτήδειους, φορτώνονται σε φορτηγά με προορισμό τελωνειακές αποθήκες της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, με αποτέλεσμα η διασπορά των αποθηκών αυτών να καθιστά δύσκολο τον εξαντλητικό έλεγχο των εμπορευμάτων από το μικρό συγκριτικά με του Πειραιά τελωνείο Ελευσίνας. Αυτά ψιθυρίζονται στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετά τις καταγγελίες έχει εντείνει ακόμα περισσότερο τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν ύποπτα για υποτιμολόγηση είδη, όπως κλωστοϋφαντουργικά ή παπούτσια. Τι γίνεται λοιπόν με τις απόπειρες να περάσουν από το Θριάσιο; Με την ΑΑΔΕ να έχει δώσει παρόμοιες αυστηρές οδηγίες με αυτές του Πειραιά και στην Ελευσίνα, όπως και σε όλα τα τελωνεία της χώρας, διατηρώντας σε συνεχή εγρήγορση τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ο «διάδρομος» αυτός έκλεισε επίσης. 

Η παροχολογία αναμένεται να συνεχισθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. θα εξακολουθούν να υπόσχονται στους ψηφοφόρους μειώσεις στη φορολογία, μειώσεις ΦΠΑ, μειώσεις ΕΝΦΙΑ, μειώσεις για ειδικές επαγγελματικές ομάδες κ.λπ.  Η πλειοδοσία θα φθάσει μέχρι και τις εκλογές. Το ζήτημα είναι πόσα από αυτά θα γίνουν, πού θα βρεθούν τα λεφτά και πώς θα αντιδράσουν αφενός οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αφετέρου οι αγορές. Στις 13 Ιουνίου θα μάθουμε πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup, στο οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρέπει να δώσει απαντήσεις τόσο για τα μέτρα του 2019 αλλά και για τη μονομερή ενέργεια διατήρησης του αφορολόγητου ορίου. Ισως το καλύτερο για τους φορολογούμενους είναι να κρατούν μικρό καλάθι.

Σύμβαση 20 εκατ. άλλαξε στο και πέντε 

Αφού υπέγραψε τη σύμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ για το έργο των ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο στις 10 Μαΐου 2019, ο υπουργός κ. Νίκος Παππάς σε λιγότερο από ένα μήνα αλλάζει τις βασικές παραμέτρους του έργου. Με τροπολογία που ψηφίσθηκε προχθές, πλέον ο ορισμός των δημοσίων υπηρεσιών που θα λάβουν τις ψηφιακές υπογραφές παρατείνεται κατά 11 μήνες. Ο προμηθευτής, ενώ αρχικά έπρεπε να προμηθεύσει τις ψηφιακές υπογραφές μέχρι 30 Ιουνίου 2019, τώρα παρατείνει το έργο του μέχρι τέλος Μαΐου 2020. Αυτή είναι μια σημαντική μεταβολή των όρων του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχε μόνο  ένα επενδυτικό σχήμα.

Εβδομάδα δυσάρεστων συμπτώσεων

Με οδυνηρό τρόπο ήρθε μες στην εβδομάδα η πραγματική οικονομία να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα των αριθμών. Κατά… διαβολική σύμπτωση, την Τρίτη 4 Ιουνίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019 περιορίστηκε στο 1,3%. Μία ημέρα μετά, στις 5 Ιουνίου, η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα, η Δέλτα, ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στο Πλατύ Ημαθίας, το οποίο λειτουργούσε επί 45 χρόνια. Στο εργοστάσιο απασχολούνταν 76 άτομα. Δύο ημέρες μετά, στις 7 Ιουνίου, η Frigoglass ανακοίνωσε ότι διακόπτει άμεσα την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Κάτω Αχαΐα, στο οποίο απασχολούνται 92 εργαζόμενοι. Το κλείσιμο και των δύο εργοστασίων συνδέεται κυρίως με τη δυσχερή χρηματοοικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν αμφότεροι οι όμιλοι, MIG και Frigoglass, αντιστοίχως εδώ και αρκετά χρόνια και οι αποφάσεις τους υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη να απαλλαγούν από ζημιογόνες δραστηριότητες. Όμως ρυθμοί  ανάπτυξης κάτω από τα προσδοκώμενα επίπεδα δίνουν ίσως το αρνητικό σήμα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. 

Σπουδή για να κλείσει η υπόθεση ΣΕΚΑΠ πριν από τις εκλογές

Ποτέ άλλοτε μια ρύθμιση δεν είχε τόσο φωτογραφικές διατάξεις και ταυτόχρονα τόσο ασφυκτικές προθεσμίες. Ο λόγος, για την τροπολογία με την οποία ουσιαστικά ολοκλήρωσε τις εργασίες της η παρούσα Βουλή. Δέκα ημέρες από τη δημοσίευσή της έχουν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για να διαγραφεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί για λαθρεμπόριο στη ΣΕΚΑΠ κι άλλες δέκα ημέρες έχει η φορολογική διοίκηση να το διαγράψει. Από συστάσεως ελληνικού κράτους, ποτέ δεν έχει δοθεί προθεσμία μόλις ένα 10ήμερο σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία για να ανταποκριθεί σε αίτημα πολίτη ή επιχείρησης. Προφανώς, υπάρχει σπουδή γι’ αυτό και οι νομικοί του υπουργείου Οικονομικών (ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε την τροπολογία) έθεσαν τέτοια ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ολη η υπόθεση θα έχει κλείσει πριν από τις εκλογές. Οριστικά και αμετάκλητα. Τουλάχιστον, δεν θα χάσουν τον χρόνο τους οι σύμβουλοι του ΣτΕ, όπου εκκρεμεί η υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή