Ράμα κατά Μέτα στην Αλβανία

Ράμα κατά Μέτα στην Αλβανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Σε πολιτειακή κρίση τείνει να εξελιχθεί η πρόσφατη πολιτική κρίση στη γειτονική Αλβανία, καθώς το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καθαιρέσει τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την προσπάθειά του να ματαιώσει τις επικείμενες τοπικές εκλογές. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη.

Οι Σοσιαλιστές χρειάζονται 94 ψήφους για να αποπέμψουν τον Μέτα, ωστόσο διαθέτουν μόλις 75, ενώ ακόμη οκτώ βουλευτές ψηφίζουν συστηματικά φιλοκυβερνητικά στο σώμα των 140 εδρών. Χρειάζονται δηλαδή άλλες έντεκα ψήφους, αλλά, ακόμη και αν εξασφαλίσουν τον αριθμό, το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αυτό που εκδίδει την τελική απόφαση. Το δικαστήριο παραμένει ανενεργό εδώ και περίπου έναν χρόνο, αφότου απολύθηκαν όλοι οι δικαστές του.

Ο Μέτα εξήγγειλε το Σάββατο πως σχεδιάζει να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, εξηγώντας ότι προέβη σε αυτή την απόφαση επειδή φοβάται πως θα είναι αντιδημοκρατικές και θα προκαλέσουν εντάσεις. «Υπάρχει κίνδυνος απρόβλεπτης κοινωνικής κλιμάκωσης με ανεξέλεγκτες συνέπειες αν η χώρα προχωρήσει στην αναμέτρηση», προειδοποίησε. Η αντιπολίτευση έχει διακηρύξει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές και έχει απειλήσει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή τους. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η αντιπολίτευση πραγματοποιεί διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας τη για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ ζητεί νέες γενικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα επιμένει ότι η τοπική αναμέτρηση θα διενεργηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, ώστε να προληφθεί ο πολιτικός εκβιασμός που έχει στόχο πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, η κεντρική εκλογική επιτροπή, όπου δεσπόζουν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρνείται να αναγνωρίσει το προεδρικό διάταγμα και επισημαίνει ότι οι προετοιμασίες για τη διαδικασία συνεχίζονται.

Χθες, ο Ράμα είχε επαφές με διπλωμάτες της Ε.Ε., των ΗΠΑ και άλλων θεσμών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου». Με την πλευρά του προέδρου συντάχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης. Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως σπινθήρας στην ήδη εκρηκτική πολιτική ατμόσφαιρα, με συνεχείς διαδηλώσεις. Σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του Εντι Ράμα και της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή