Η Αγκυρα απειλεί τη Λευκωσία για τα εντάλματα

Η Αγκυρα απειλεί τη Λευκωσία για τα εντάλματα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά υψηλούς τόνους διατηρεί η Αγκυρα έναντι της Λευκωσίας, αυτή τη φορά με αφορμή τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για όσους από τους ειδικούς εργάζονται στο πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο πραγματοποιεί γεώτρηση στα δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ. Το μπαράζ δηλώσεων από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το σύνολο των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών του ΑΚΡ, ουσιαστικά υποδηλώνει την ειλημμένη απόφαση της Αγκυρας να διατηρήσει υψηλούς τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο για το επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου καταπλεύσει στην περιοχή και το δεύτερο, τουρκικής ιδιοκτησίας, πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Την ίδια στιγμή, στο Αιγαίο καταγράφηκαν χθες 84 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες. Η αυξημένη κινητικότητα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται μεγάλη ετήσια άσκηση του ελληνικού στόλου.

Η τελευταία τουρκική αντίδραση αφορά την έκδοση ενταλμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σύλληψη των στελεχών ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), στο πλαίσιο των γεωτρήσεων του «Φατίχ». Χθες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εντάλματος, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Αγκυρα και το ψευδοκράτος θα κινηθούν αναλόγως. Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, η απόφαση της Λευκωσίας, «που ελήφθη στο πλαίσιο της δήθεν εθνικής διαχείρισης για μια θαλάσσια περιοχή για την οποία ισχυρίζεται ότι ανήκει σε αυτήν και η οποία δεν έχει καθορισθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν συνάδει και με το διεθνές δίκαιο. Για αυτό τον λόγο και εμείς θα ξεκινήσουμε τις απαραίτητες αντίστοιχες νομικές διαδικασίες με τους σχετικούς θεσμούς μας». Ο κ. Ακσόι επισημαίνει ότι πρόκειται για προσπάθειες από τη Λευκωσία που γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και καταλήγει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες γεώτρησης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως έχουν προγραμματισθεί, με σκοπό την προστασία τόσο των δικαιωμάτων της στη δική της υφαλοκρηπίδα όσο και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι κοινοί εταίροι της νήσου».

Η δήλωση του κ. Ακσόι περί αντίστοιχων θεσμικών και νομικών διαδικασιών από την πλευρά της Αγκυρας έχει μάλλον περιορισμένη σημασία, καθώς η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που αναγνωρίζει την κυβέρνηση και την όποια «έννομη τάξη» του ψευδοκράτους των Κατεχομένων. Αρα αντίστοιχα εντάλματα θα ήταν μάταια. Ωστόσο, ήδη χθες, απόστρατοι στρατιωτικοί αλλά και αρθρογράφοι που απηχούν τις απόψεις του προεδρικού παλατιού προτείνουν δραστική απάντηση. Ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ (εκ των στελεχών που προώθησαν την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας») πρότεινε στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μεταξύ άλλων: Πρώτον, ανάκληση Τούρκου πρέσβη στην Ε.Ε. Δεύτερον, κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα Κατεχόμενα. Τρίτον, άμεση αποστολή του «Γιαβούζ» στα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ (που, σύμφωνα με την Αγκυρα, βρίσκονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα). Τέταρτον, νηοψίες σε πλοία με κυπριακή σημαία και, πέμπτον, σύλληψη των Ελληνοκυπρίων ψαράδων, κυρίως στις συνοριακές περιοχές. Αν και οι συγκεκριμένες απόψεις δεν ανήκουν σε Τούρκο αξιωματούχο, είναι ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που καλλιεργούν τα μέσα τα οποία ελέγχονται απολύτως από το προεδρικό παλάτι για τα ζητήματα που συνδέονται με την Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή