Ο διάλογος Τσίπρα με Παυλόπουλο για τις εκλογές

Ο διάλογος Τσίπρα με Παυλόπουλο για τις εκλογές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τίτλους τέλους της τετραετούς και πλέον διακυβέρνησής του έγραψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πηγαίνοντας, όπως είχε προαναγγείλει, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας στις 18.30 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και κατά το σύντομο δημόσιο τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Οπως ξέρετε, από το βράδυ των ευρωεκλογών έχω πει ότι θα ζητήσω εκλογές», καθώς και ότι «από την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη –δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο– παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου τεσσάρων μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονήσει κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως «έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο στην ελληνική οικονομία που δεν πρέπει να διαταραχθεί».

«Αποδέχομαι την πρόταση»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «υπό το βάρος αυτής της ευθύνης σας ζητώ τη διάλυση της Βουλής και την ανανέωση της λαϊκής εντολής». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, απάντησε: «Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική», δρομολογώντας έτσι τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ήταν αναπόφευκτες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ευρεία διαφορά της τάξεως των 9,5 μονάδων, με την οποία προηγήθηκε η Ν.Δ. του κυβερνώντος κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά του πρωθυπουργού σε «κινδύνους» που μπορεί να απειλήσουν την ελληνική οικονομία δεν ήταν τυχαία.

Βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 41, που επικαλέστηκε ο κ. Παυλόπουλος, η διάλυση της Βουλής και η ανανέωση της λαϊκής εντολής ζητούνται «προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Οπως αναφέρεται σε ερμηνευτική δήλωση του ίδιου άρθρου, «σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Bουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως από σήμερα 11 Ιουνίου μπαίνουμε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

Υπενθυμίζεται πως η ημερομηνία των εκλογών μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα, καθώς αρχικά ο πρωθυπουργός, το βράδυ των ευρωεκλογών, είχε προαναγγείλει πως θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, κάτι που τελικά καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την πλειοψηφία πως ο λόγος ήταν για να περάσουν ψηφοθηρικά νομοσχέδια από τη Βουλή.

Συνολικά, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο διήρκεσε 35 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή