«Θέσε την ερώτησή σου» στην πλατφόρμα Syntagma Watch

«Θέσε την ερώτησή σου» στην πλατφόρμα Syntagma Watch

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί η υποχρέωση στράτευσης ισχύει μόνο για άνδρες; Πώς μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες από τα προεκλογικά ψέματα των πολιτικών; Σε τι διαφέρει το κράτος πρόνοιας από το κοινωνικό κράτος; Υπάρχει ιδιωτική ζωή στο facebook; Σε τι διαφέρει ο λαός από το έθνος; Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ερωτήσεις πολιτών που έχουν ήδη απαντηθεί και αναρτηθεί στο Syntagma Watch, τη νέα διαδραστική πλατφόρμα που φιλοξενεί επιμορφωτικό και ενημερωτικό περιεχόμενο επικεντρωμένο σε ζητήματα Συντάγματος και Δημοκρατίας.

Το SyntagmaWatch.gr αποτελεί τον βασικό πυλώνα του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» που υλοποιεί το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σε συγχρηματοδότηση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να φέρει νέους, 22-30 ετών, πιο κοντά στις λειτουργίες της δημοκρατίας, αλλά και να επαναδιαμορφώσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.

«Αφορά την προσπάθεια επανάκτησης των νέων που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα στην Πολιτεία, από τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης. «Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψουμε τη στροφή στα άκρα των νέων, τη θυματοποίησή τους από τον λαϊκισμό και την αποστασιοποίησή τους είναι η πολιτειακή εκπαίδευση. Σε αυτήν αποσκοπεί το πρόγραμμα αυτό». Η πλατφόρμα SyntagmaWatch.gr φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο παρατηρητηρίου συνταγματικών και θεσμικών εξελίξεων με διαχρονικό χαρακτήρα. «Η πλατφόρμα έχει αφενός μια διαρκή ροή σχολιασμού της θεσμικής διάστασης της επικαιρότητας, και αφετέρου δίνει στους πολίτες βήμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, να θέτουν ερωτήσεις, να συμμετέχουν δηλαδή στον δημόσιο διάλογο». Για το περιεχόμενο της πλατφόρμας, αλλά και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των χρηστών, υπεύθυνη είναι ομάδα κορυφαίων επιστημόνων με διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό έργο.

Στόχος είναι η «εκλαΐκευση» των ζητημάτων, η ανάπτυξη περιεχομένου προσιτού στο ευρύ κοινό, σε αναγνώστες χωρίς εξοικείωση με τους συνταγματικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή