Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έφεραν κέρδη στον DAX

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έφεραν κέρδη στον DAX

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναβάλει προς το παρόν την επιβολή δασμών στα προϊόντα του Μεξικού επανέφερε χθες την αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στους επενδυτές τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Σημείωσαν, έτσι, ελαφρά κέρδη όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, BMW, Daimler και Volkswagen, να σημειώνουν άνοδο από 1,8% έως 2% και να συμπαρασύρουν τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης σε κέρδη 0,92%. Οι εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη πληγεί από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο και, γενικότερα, παραμένουν επιρρεπείς στις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο.

Με άνοδο έκλεισαν, άλλωστε, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να καταγράφει κέρδη 0,31% και τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να καταγράφει κέρδη 0,48%. Την ίδια στιγμή σημείωναν άνοδο οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων ορισμένων χωρών, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν τα ασφαλή καταφύγια και αναλάμβαναν ρίσκο. Οι αποδόσεις των τριακονταετών ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκαν στο 1,1% σημειώνοντας άνοδο σχεδόν έξι μονάδων βάσης πάνω από τα χαμηλά δυόμισι ετών, στα οποία είχαν υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτές της αγοράς επιμένουν, πάντως, πως αυτή η άνοδος των αποδόσεων δεν είναι παρά μια προσωρινή «διόρθωση» και όχι μια αντιστροφή της τάσης που έχει φέρει φέτος στην αγορά ομολόγων τεράστιες εισροές κεφαλαίων. Εν ολίγοις, εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα διατηρήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ασφαλή καταφύγια, καθώς προεξοφλούν κλιμάκωση και παράταση του εμπορικού πολέμου με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα στην παγκόσμια οικονομία. Το επιχείρημά τους φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, που διολίσθησαν χθες στο -0,23%, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχαν σημειώσει την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος οι αποδόσεις των δεκαετών της Ολλανδίας, ενώ υποχώρησαν ακόμη και οι αποδόσεις όλων των ομολόγων της Ιταλίας παρά την εμπρηστική δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πως «η Ιταλία οδεύει σε επισφαλή κατεύθυνση» και θα κινηθεί εναντίον της διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας υποχώρησαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και συγκεκριμένα στο 2,31%. Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, χθες και οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 53,27 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 62,25 δολάρια το βαρέλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή