Γιούνκερ: «Η ιταλική κυβέρνηση φλερτάρει με κυρώσεις»

Γιούνκερ: «Η ιταλική κυβέρνηση φλερτάρει με κυρώσεις»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για πολλά χρόνια, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση διατράνωνε στη Ρώμη την απόφασή της να μη λάβει μέτρα λιτότητας, ώστε να αποφύγει την όλο και πιο πιθανή πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφωνούσαν στις Βρυξέλλες ότι είναι δικαιολογημένη η έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θεωρούμε πως η Ιταλία κινείται σε επισφαλή κατεύθυνση, οπότε πρέπει να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις, αλλά νομίζω πως η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο να βρίσκεται τα επόμενα χρόνια σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», είπε χθες ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Politico. Ερωτηθείς κατά πόσον απειλεί η συμπεριφορά της ιταλικής κυβέρνησης τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Οχι ακόμη». Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κομισιόν θα κληθεί να αποφασίσει, ενδεχομένως στις 26 Ιουνίου, αν θα προτείνει στα κράτη-μέλη την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν αποδώσει οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση. Την τελική απόφαση θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (ουσιαστικά το Eurogroup και το Ecofin θα επικυρώσει την απόφασή τους) στις 8-9 Ιουλίου.

Μέχρι τότε, η Ρώμη θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο βαθμό είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την απαίτηση των Βρυξελλών να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της, ώστε να αρχίσει να περιορίζεται και το δημόσιο χρέος της, που προβλέπεται να ανέλθει το 2020 στο 135,2% του ΑΕΠ. Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει ενδεχόμενα πειθαρχικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, και οι τρεις τους απέρριψαν το ενδεχόμενο να λάβει η Ρώμη μέτρα λιτότητας, όπως πιέζουν οι Βρυξέλλες. Και μπορεί η ιταλική κυβέρνηση να προσπαθεί να εμφανιστεί ενωμένη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, Σαλβίνι και Ντι Μάιο κατηγορούν τον Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία για υποχωρητικότητα έναντι των Βρυξελλών. «Υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι πρέπει να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία, διότι θα ζημιώσει την Ιταλία και τους Ιταλούς», δήλωσε χθες ο Κόντε, εκτιμώντας πως τέτοια εξέλιξη θα εξέθετε την Ιταλία στις «δύσκολα ελέγξιμες διακυμάνσεις των αγορών και τελικά θα υπέβαλε τη χώρα σε διαρκή έλεγχο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «συμφωνούμε πλήρως ότι δεν είμαστε επ’ ουδενί έτοιμοι να αναθεωρήσουμε την κυβερνητική φιλοσοφία, οπότε όχι λιτότητα ή υφεσιακά μέτρα». Κατά τον Σαλβίνι, «κοινός στόχος είναι να αποφύγουμε την πειθαρχική διαδικασία, εγγυώμενοι ανάπτυξη, το δικαίωμα στην εργασία και μείωση της φορολογίας… δεν πρόκειται να υπάρξει προσαρμογή του προϋπολογισμού ή αύξηση της φορολογίας», προσέθεσε. «Είμαστε ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε., απαιτούμε περισσότερο σεβασμό στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή