ΗΠΑ – Β. Κορέα: Νέα συνάντηση κορυφής μετά το φιάσκο στο Ανόι

ΗΠΑ – Β. Κορέα: Νέα συνάντηση κορυφής μετά το φιάσκο στο Ανόι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ετοιμη για νέα συνάντηση κορυφής μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ είναι η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Τζον Μπόλτον, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μια τρίτη συνάντηση Τραμπ και Κιμ είναι πιθανή, είπε, προσθέτοντας ότι όλα εξαρτώνται από την Πιονγιάνγκ. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε εξάλλου, χθες, ότι έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οταν ο Κιμ και ο Ντόναλντ Τραμπ έσφιγγαν τα χέρια πέρυσι στη Σιγκαπούρη, μπροστά στις κάμερες όλου του πλανήτη, δεσμεύονταν ότι θα υπάρξει αλλαγή αλλά και πρόοδος. Τώρα, όμως, μετά την αποτυχημένη δεύτερη συνάντησή τους στο Ανόι, μοιάζουν παγιδευμένοι σε διπλωματικό αδιέξοδο. Στη Σιγκαπούρη, κατά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο, ο Κιμ υπέγραψε μια αόριστη συμφωνία περί αποπυρηνικοποίησης, η οποία παρουσιάστηκε από τον Τραμπ ως ιστορικής σημασίας. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο η συνάντησή τους στο Βιετνάμ έληξε απροσδόκητα, χωρίς καν να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο γεύμα, καθώς οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις υποχωρήσεις στις οποίες θα έπρεπε να προβεί η Πιονγιάνγκ, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Εκτοτε, η διαδικασία παραμένει «παγωμένη» και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι δύο πλευρές έχουν βάλει νερό στο κρασί τους. «Μετά τη σύνοδο της Σιγκαπούρης είχαμε ένα κύμα παντελώς μη ρεαλιστικών, σχεδόν κωμικών προσδοκιών», επισημαίνει ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κουκμίν στη Σεούλ. «Στη συνέχεια, έγινε σαφές ότι οι Βορειοκορεάτες δεν επρόκειτο να παραδώσουν τα πυρηνικά τους όπλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή