Non-paper για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Non-paper για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δεκατρείς χώρες της Ε.Ε., κυρίως νέα μέλη από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία, καταρτίζουν ένα non-paper που θα παρουσιαστεί στην Ε.Ε. των «28», σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα σχέδια της διεύρυνσης, έχοντας κατά κύριο λόγο στον νου την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, γράφει η ιστοσελίδα EurΑctiv. Οι 13 αυτές χώρες είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Το έγγραφο θα παρουσιαστεί σε σημερινή συνεδρίαση των πρέσβεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η ιδέα είναι να ξεκινήσει μια έκκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε διπλωμάτης μιας εκ των 13 χωρών στο EurActiv. «Είναι επίσης μια μορφή πίεσης, που θέλει να καταδείξει ότι το δίλημμα πόσο γρήγορα χρειαζόμαστε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και τη διεύρυνση αργότερα είναι τεχνητό και εσφαλμένο. Εάν οι δύο διαδικασίες δεν προχωρήσουν παράλληλα, η Ε.Ε. σύντομα θα αντιμετωπίσει ξανά τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά δυστυχώς με έναν πιο απαιτητικό και επώδυνο τρόπο και για τις δύο πλευρές», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό το τεχνητό δίλημμα, διότι μιλάμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι για πραγματική διεύρυνση. Η Δύση προφανώς δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό», πρόσθεσε η ίδια διπλωματική πηγή. Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι το θέμα έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, με το CDU/CSU να μην επιθυμεί μια γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τον υπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Μίχαελ Ροθ, ο οποίος σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπεραμύνθηκε της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η γερμανική Βουλή απέφυγε να συζητήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή