Το νέο τοπίο στον βόρειο τομέα της Αθήνας

Το νέο τοπίο στον βόρειο τομέα της Αθήνας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε συνολικά βουλευτές θα εκλεγούν στον «νέο» βόρειο τομέα της παλαιάς Β΄ Αθήνας που προέκυψε από την κατάτμησή της σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό, ότι πρόκειται δηλαδή για μία «καινούργια» περιφέρεια, δεν επιτρέπει να γίνει αντιπαραβολή με τις εκλογές του 2015 ή παλαιότερες, καθώς υπάρχουν εντελώς νέα δεδομένα. Αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί ως δεδομένο είναι ότι παραδοσιακά η Ν.Δ. έχει αυξημένη δύναμη στα βόρεια προάστια. Το πρόσφατο αποτέλεσμα στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους 14 συνολικά δήμους που συναποτελούν τον βόρειο τομέα επιβεβαιώνει το ισχυρό προβάδισμα της Κεντροδεξιάς στην περιοχή. Πρόκειται για τους δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού.

Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζεται, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, υπερπληθώρα υποψηφίων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το πιθανότερο είναι να εκλεγούν 8 «γαλάζιοι» βουλευτές. Υποψήφιοι θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέσω του βόρειου τομέα, διεκδικεί και ο έμπειρος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Στα βόρεια –από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας– μετακινείται η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ τον σταυρό θα διεκδικήσουν και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα η Ζωή Ράπτη, ο Νίκος Κωστόπουλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ρωμανός, η οικονομολόγος Μαριάνθη Καφετζή-Ραυτοπούλου, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης, ο επιχειρηματίας Βασίλης Ξυπολυτάς, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου.

Από το κυβερνών κόμμα, που αναμένεται να εκλέξει 3 ή 4 βουλευτές στον βόρειο τομέα, υποψήφιοι θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Αννέτα Καββαδία, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Γιώργος Δημαράς και ο Τρύφων Αλεξιάδης. Στα βόρεια πιθανόν να διεκδικήσει τον σταυρό και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται από το ενδεχόμενο να είναι τελικά υποψήφιος στη Μεσσηνία.

Από το ΚΙΝΑΛ δεσπόζει η υποψηφιότητα του επί σειρά ετών υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος για αρκετά χρόνια κατέγραφε υψηλά ποσοστά στη Β΄ Αθήνας. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα ο Παναγιώτης Βλάχος που προέρχεται από το Ποτάμι, ο πρώην επικεφαλής της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο Μόσχος Κορασίδης, η Αλεξάνδρα Σαγρή και ο πρώην δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμου.

Τέλος, με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη θα κατέλθει ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από τον Κ. Βελόπουλο, ο οποίος χθες δήλωσε πως όποιος σπεύδει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του θα κόβεται από τα ψηφοδέλτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή