Γερμανοί έφηβοι διδάσκουν σωστή online συμπεριφορά

Γερμανοί έφηβοι διδάσκουν σωστή online συμπεριφορά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΣΕΝ. Στο λύκειο Μπόρμπεκ, στο Εσεν της Δυτικής Γερμανίας, οι έφηβοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Medienscouts διδάσκουν σε μικρότερα παιδιά την ασφαλή πλοήγηση και διαχείριση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται και η διαχείριση των μηνυμάτων στο WhatsΑpp, το οποίο χρησιμοποιείται για την ομαδική επικοινωνία με τους συμμαθητές τους. Μαθαίνουν για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό αλλά και ποιο υλικό αρμόζει να μοιραστούν χωρίς να διαρρέουν προσωπικές πληροφορίες, να αποστέλλουν φωτογραφίες και να προσβάλλουν κανέναν στο Διαδίκτυο.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παιδιών άνω των 11 χρόνων στη Γερμανία είναι κάτοχοι smartphone και δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν στην πληθώρα των μηνυμάτων που λαμβάνουν καθημερινά, στα προκλητικά και ακατάλληλα μηνύματα και στις «επιθέσεις» που τους δημιουργούν άγχος και φόβο. Καθώς αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν γονείς και δάσκαλοι, η καλύτερη προσέγγιση είναι η εκπαίδευση από τους συνομηλίκους τους εφήβους.

Η Γερμανία, χάρη στο Medienscouts, είναι πιο μπροστά από άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, οι οποίες διδάσκουν στα παιδιά πώς να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόγραμμα ιδρύθηκε το 2011 και από τότε έχουν ενταχθεί σε αυτό εκατοντάδες σχολεία γερμανικών πόλεων, βοηθώντας τα παιδιά να γίνουν ώριμοι χρήστες του κυβερνοχώρου. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πολλά σχολεία δεν έχουν υιοθετήσει αυτό το σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου συνομήλικα παιδιά διδάσκουν μεταξύ τους την ορθή χρήση των σόσιαλ μίντια. Στα αμερικανικά σχολεία υπάρχει ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα που διδάσκει την κατάλληλη online συμπεριφορά, αλλά αυτό γίνεται με τη βοήθεια εκπαιδευτικών, ενώ ακόμη και εκεί που την αποστολή αναλαμβάνουν έφηβοι, η κλίμακα των προγραμμάτων δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στη Γερμανία.

Στο Μπόρμπεκ, οι έφηβοι ερευνητές των μέσων ενημέρωσης διδάσκουν παιδιά του Δημοτικού πώς να μην αφήνουν το WhatsΑpp να καθορίζει τις ζωές τους και να περνούν λιγότερη ώρα στο κινητό τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, λαμβάνουν μέρος σε εργαστήρια με θέμα τα πνευματικά δικαιώματα και το sexting και στο τέλος του τριετούς προγράμματος λαμβάνουν μια «άδεια κινητού» η οποία τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε καθορισμένες ώρες στο σχολείο. Εκτός από τη διαχείριση του καθημερινού στρες της ψηφιακής επικοινωνίας, είναι επίσης αναγκαία η διδασκαλία προστασίας των παιδιών από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, τους επίδοξους παιδόφιλους και τις ψεύτικες ειδήσεις. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 766 σχολεία έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα. Πάνω από 3.120 μαθητές Γυμνασίου έχουν εκπαιδευθεί ως δάσκαλοι και 1.500 εκπαιδευτικοί δρουν ως σύμβουλοι για να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν πολίτες του κυβερνοχώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή