Το έργο της Ελληνικής Εταιρείας παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Γενεύη

Το έργο της Ελληνικής Εταιρείας παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Γενεύη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Ελληνες που ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό αντιλαμβάνoνται τη λαχτάρα που έχουν οι συμπατριώτες και οι απόδημοι να ακούσουν κάτι θετικό για την πατρίδα. Ηταν, λοιπόν, δικαιολογημένα και η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός στην παρουσίαση του πολυετούς έργου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που έγινε πριν από λίγο καιρό στην εμβληματική αίθουσα, Salle des Abeilles στην Γενεύη. Πρόκειται για έναν φορέα που διακρίνεται για την αφοσίωσή του στην προστασία της φύσης και στη διάσωση και ανάδειξη σπουδαίων μνημείων, τον οποίον ίδρυσε το 1972 ο Κώστας και η Λυδία Καρρά.

Η εκδήλωση έγινε στο Palais de l’ Athénée, δίπλα στο Palais Eynard, όπου Ελβετοί και Ελληνες της Γενεύης συγκεντρώθηκαν για να ενημερωθούν για την 47χρονη πορεία της ΕΛΛΕΤ. Ηταν προσκεκλημένοι από όλες τις σημαντικές ελληνοελβετικές οργανώσεις σε μια χειρονομία  συμπαράστασης, συνεργασίας και εκτίμησης του έργου της εταιρείας. Μετά το καλωσόρισμα της Κωνσταντινουπολίτισσας και κατοίκου Γενεύης, Ρέας Πουρνάρα, ως εκπροσώπου της ΕΛΛΕΤ στην Ελβετία, πήρε τον λόγο η πρέσβειρα της Ελλάδας Χαρά Σκολαρίκου, η οποία είχε θέσει την εκδήλωση υπό την αιγίδα της πρεσβείας.

Το έργο της Ελληνικής Εταιρείας παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Γενεύη-1

K. Σταματόπουλος, Χ. Σκολαρίκου, Λ. Καρρά, Σ. Πικτέ, Ρ. Πουρνάρα.

Η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ –Λυδία Καρρά και Κώστας Σταματόπουλος– ως συντονισμένο ντουέτο, παρουσίασαν με οπτικοακουστικό υλικό το πρόσφατο έργο της Εταιρείας. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Charles Pictet και Patrick Odier, απόγονοι και οι δύο γνωστών φιλελλήνων, φίλων του Καποδίστρια, που στήριξαν σταθερά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ο Charles Pictet, εξάλλου, είναι γνωστός ως ο χορηγός της αποκατάστασης των ιστορικών Μύλων της Πάτμου, έργο που βραβεύθηκε από την Europa Nostra.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μοναδική. Ολοι θέλησαν να μάθουν για το πρόγραμμα SOS και τον αγώνα ενάντια στα ψηλά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη. Καταχειροκρότησαν τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» και την προσπάθεια διάσωσης του δελφικού τοπίου. Ενημερώθηκαν για τους νέους κινδύνους και τις προκλήσεις που αφορούν το περιβάλλον και τα μνημεία, ενώ εκτίμησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Μας δείξατε μια άλλη Ελλάδα που σέβεται τη φυσιογνωμία και αγωνίζεται γι’ αυτό. Σας ευχαριστούμε», έλεγαν. Ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος, που ακόμα και μετά τη λήξη της εκδήλωσης ακόμα υπήρχαν πηγαδάκια πολλών νέων επιστημόνων που ήθελαν να προσφέρουν. Αρχιτέκτονες, προγραμματιστές γεωπόνοι, γεωγράφοι, οικονομολόγοι, νέοι ενθουσιώδεις εκπαιδευτικοί που θα ήθελαν να προσφέρουν, ο καθένας στον τομέα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή