Εμειναν σταθερά στο 24% τα επιτόκια στην Τουρκία

Εμειναν σταθερά στο 24% τα επιτόκια στην Τουρκία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερό στο 24% διατήρησε χθες το επιτόκιο αναφοράς για ένατο συναπτό μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί αυστηρή νομισματική πολιτική, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει αύξηση του πληθωρισμού και να «ενισχύσει την αποπληθωριστική διαδικασία». Η τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού τον Σεπτέμβριο του 2018 προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό και να υποστηρίξει τη λίρα ενόψει της συναλλαγματικής κρίσης, που οδήγησε την οικονομία σε ύφεση. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η τράπεζα αναθεώρησε προηγούμενη προειδοποίησή της, στην οποία είχε αναφέρει ότι θα τηρήσει αυστηρή νομισματική πολιτική «έως ότου οι πρόδρομοι δείκτες του πληθωρισμού δείξουν σημαντική βελτίωση». Αντιθέτως, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην εγχώρια ζήτηση και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού έχουν βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο έπεσε στα 18,7%, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 είχε ανέβει πάνω από 25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. «Η αλλαγή της διατύπωσης από την κεντρική τράπεζα στρώνει τον δρόμο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μείωση του επιτοκίου, αν υποθέσουμε ότι δεν θα κλιμακωθούν οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και ότι οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης θα κυλήσουν ομαλά», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Ζιάντ Νταούντ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η λίρα έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου και αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσδοκία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η ΕΚΤ θα μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή