Μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από την Αγκυρα

Μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από την Αγκυρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, με θέματα τους S-400, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλλον παραπλανά από την πραγματική είδηση της χθεσινής ημέρας, που ήταν η απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη συμμετάσχει στην προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου. Εικάζεται ώστε να αφήσει τον Μπιναλί Γιλντιρίμ μόνο του στο κάδρο μιας πιθανής ήττας. Ευλόγως, η προεκλογική ένταση στην Κωνσταντινούπολη ελάχιστα απασχολεί την Αθήνα. Αντιθέτως, άπαντες αναμένουν να διαπιστώσουν αν ο κ. Ερντογάν θα προχωρήσει σήμερα σε ανακοινώσεις που να αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, για ακόμα μία ημέρα, στο Αιγαίο καταγράφηκαν δεκάδες παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εικονικές αερομαχίες.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων οι 32 πραγματοποιήθηκαν από τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και οι 20 από τα μαχητικά. Τέσσερις από τις παραβιάσεις κατέληξαν σε εμπλοκές ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά F-16. Το πρωί, διαδοχικά, στις 10.08, στις 10.09 και στις 10.12, πραγματοποιήθηκαν και τρεις υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τη νησίδα Κουνέλι, σε ύψος άνω των 25.000 ποδών. Αυτή η ιδιαίτερα εντατική παρουσία της τουρκικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων ημερών αποδίδεται στη μεγάλη ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) υπό την επωνυμία «Καταιγίδα», η οποία κορυφώνεται σήμερα. Εκείνο που αναμένεται να φανεί από την ερχόμενη εβδομάδα είναι αν η Τουρκία θα κινηθεί με βάση ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που τέθηκαν κατά τη συζήτηση για την επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Παπούλια – Γιλμάζ. Μία από αυτές προβλέπει τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο από τις 15 Ιουνίου και για όλη τη θερινή περίοδο. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως «δεν απειλούμε κανέναν, αλλά και δεν θα δεχθούμε και κανέναν να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας». Μάλιστα είπε ότι πιθανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, λόγω των εσωτερικών εντάσεων στην Τουρκία, «θα έχει συνέπειες», ενώ τόνισε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας, η οποία τυγχάνει της απόλυτης στήριξης από την Ε.Ε.

Στη Λευκωσία αναμένουν την επόμενη τουρκική κίνηση. Αν και η πολλαπλώς διακηρυγμένη απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει στην αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα δημιουργεί ανησυχίες, είναι σαφές ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης απειλής θα απομονώσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία από τους διεθνείς παράγοντες που παρακολουθούν την ριψοκίνδυνη πολιτική του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Αγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση εξειδικευμένου ξένου προσωπικού για την αποστολή σε οικόπεδα που έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μικρή σημασία έχει, όπως φαίνεται και από την εξόρυξη του «Φατίχ» στα δυτικά της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή