Προεκλογική ρύθμιση χρεών των πανεπιστημιακών

Προεκλογική ρύθμιση χρεών των πανεπιστημιακών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών για τη διαδικασία είσπραξης ποσοστού 7% επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης των ΑΕΙ. Στην ΚΥΑ καθορίζεται και ο τρόπος είσπραξης εκκρεμών οφειλών παρελθόντων ετών, ενώ ορίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36. Βεβαίως, η νομοθετική ρύθμιση πάνω στην οποία βασίζεται η ΚΥΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα πανεπιστημιακών αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξαν πανεπιστημιακοί που κατέβαλαν μεγαλύτερα ποσά και στην ώρα τους, ενώ τώρα το ποσοστό περιορίζεται στο 7% επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της πανεπιστημιακής παράταξης «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» (ΚΙΠΑΝ), η οποία επέκρινε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου τον κ. Γαβρόγλου για ρουσφετολογική ρύθμιση.

Ειδικότερα, από το 1997 η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν από την τυχόν άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Το ποσοστό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων έως το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων έως το 2016 και 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως και την ψήφιση νέας ρύθμισης.

«Η κυβέρνηση ψήφισε στα κρυφά ένα ακόμη ρουσφέτι, αυτή τη φορά με αποδέκτες εκείνους τους πανεπιστημιακούς που τα τελευταία 20 χρόνια δεν απέδιδαν την οφειλόμενη παρακράτηση. Το ρουσφέτι είναι το εξής: Ολες οι οφειλές των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας επανυπολογίζονται με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, 7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελευθέριο επάγγελμα. Ολοι οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών από το 2002, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των δύο προηγηθέντων της παρούσας κυβέρνησης, δεν είχαν υποχωρήσει στις συνεχείς ασφυκτικές και επίμονες πιέσεις των πανεπιστημιακών», ανέφερε τότε η ΚΙΠΑΝ. Ενδεικτικά, κάποιος που έχει εκκρεμείς οφειλές από την περίοδο 1997-2011 (την περίοδο των «παχιών αγελάδων») καλείται πλέον να αποδώσει το 7% επί των καθαρών αποδοχών του, ενώ αν πλήρωνε στην ώρα του την περίοδο εκείνη, θα είχε αποδώσει το 15% επί των ακαθάριστων αποδοχών του.

Για το θέμα υπήρξαν επίσης αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ενδεικτική του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή