Το fund KKR δίνει 3 δισ. ευρώ για το 44,8% της Axel Springer

Το fund KKR δίνει 3 δισ. ευρώ για το 44,8% της Axel Springer

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων ΚΚR πρόσφερε χθες υπερτίμημα 40% για την αγορά των μετοχών της Axel Springer, της μεγαλύτερης εκδοτικής εταιρείας της Γερμανίας και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διασπορά. Η πρόταση του ΚΚR αφορά το 44,8% των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά και βάσει της προσφερόμενης τιμής ανά μετοχή η αξία της φθάνει τα 3 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Axel Springer εκδίδει, μεταξύ άλλων, την ταμπλόιντ γερμανική εφημερίδα Bild και τη Welt αλλά και την οικονομική ιστοσελίδα Business Insider.  Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Η προσφορά εξαγοράς έναντι 63 ευρώ ανά μετοχή έγινε σε συνεννόηση με τη Φρίντε Σπρίνγκερ, χήρα του ιδρυτή της εταιρείας, και τον Ματίας Ντόεπφνερ, διευθύνοντα σύμβουλο του εκδοτικού ομίλου και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το 20% των υπόλοιπων μετόχων ώστε να ολοκληρωθεί. Ο Ντόεπφνερ δήλωσε χθες ότι πρόκειται «περί συνεταιρισμού μεταξύ ίσων» που θα επιτρέψει στην επιχείρηση να κάνει τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες στη βιομηχανία του Τύπου εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού στη διαφημιστική αγορά. Η Φρίντε Σπρίνγκερ και ο Ντόεπφνερ ελέγχουν μαζί το 45,4% της Axel Springer, ενώ τα δύο εγγόνια του ιδρυτή που κατέχουν το 9,8% των μετοχών δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Το υπόλοιπο 44,8% των μετοχών της εταιρείας είναι σε ελεύθερη διασπορά και αποτιμάται στα 3 δισ. ευρώ με βάση την τιμή της προσφοράς.

Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Φρίντε Σπρίνγκερ και ο Ντόεπφνερ θα ελέγχουν από κοινού την εταιρεία, η διεύθυνση θα παραμείνει στη θέση της και η KKR θα επενδύσει σε αυτή για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό η Axel Springer θα έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει εξαγορές και να φτιάξει το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακών μικρών αγγελιών, που αποφέρει πάνω από το 80% των λειτουργικών της κερδών. «Υπό το φως των αλλαγών που συντελούνται με ταχύ ρυθμό στον κλάδο των ΜΜΕ, η Axel Springer χρειάζεται τώρα συνεχείς οργανικές επενδύσεις και επιτυχή εκτέλεση της στρατηγικής της», δήλωσε χθες ο Φίλιπ Φράιζε της KKR, προσθέτοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα υποστηρίξει αυτούς τους στόχους μακροπρόθεσμα. Τραπεζίτης που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είπε στο Reuters ότι βασικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας θέλουν να διατηρήσουν την κληρονομιά της επιχείρησης στον κλάδο του Τύπου και να επεκτείνουν την παρουσία της στον κλάδο των ψηφιακών μικρών αγγελιών. Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times, πιθανός στόχος της Springer είναι η εξαγορά της επιχείρησης ψηφιακών μικρών αγγελιών της eBay στην Ευρώπη, η οποία αποτιμάται περίπου στα 10 δισ. δολάρια, αν και χθες ο Ντόεπφνερ είπε πως αυτή δεν προσφέρεται ακόμη προς πώληση.

Η μετοχή της Axel Springer ενισχυόταν χθες μέχρι και κατά 12%, λίγο κάτω από τα 63 ευρώ, όσο είναι και το τίμημα που προσφέρει η KKR. Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το υψηλότερο επίπεδο, στα 73 ευρώ, όπου είχε φτάσει πέρυσι η τιμή της μετοχής της Axel Springer. Το υπερτίμημα 40% αφορά το κλείσιμο της μετοχής στα 45,10 ευρώ στις 29 Μαΐου, όταν είχαν δημοσιευθεί οι πρώτες πληροφορίες για πιθανή συμφωνία με την KKR. Τα έσοδα της Axel Springer και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα μειωθούν στη διάρκεια του 2019, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, που προηγουμένως προέβλεπε αύξηση εσόδων και αμετάβλητη κερδοφορία για το τρέχον έτος. Η αναθεώρηση της πρόβλεψης οφείλεται στην πτώση εσόδων του σημαντικότερου πόρταλ εύρεσης εργασίας της εταιρείας, ονόματι Stepstone, το οποίο αντιμετωπίζει εκτός των άλλων και αυξημένο ανταγωνισμό από πλατφόρμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γερμανία η Google.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή