ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζοντας» τα λαχανικά

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συμβουλές

  • Με ένα μικρό μαχαίρι με δοντάκια, κόβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας, μια οριζόντια, δηλαδή, φέτα, χωρίς να κοπεί τελείως, από την πλευρά που έχουν το κοτσανάκι τους. Στα κολοκυθάκια και στις μελιτζάνες μπορούμε να κόψουμε καπάκι και κατά μήκος τους, ώστε να γίνει ευκολότερο το και το άδειασμα και το γέμισμα.
  • Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το παριζιέν αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλες ντομάτες, τις αδειάζουμε πολύ εύκολα με το ειδικό κουτάλι του παγωτού. 
  • Κατά το άδειασμα των λαχανικών φροντίζουμε να διατηρήσουμε ανέπαφο το «σώμα» τους και γι’ αυτό το λόγο «λεπταίνουμε» πάρα πολύ το περίβλημα, προσέχοντας, όμως, μη «σπάσει».

Το «στέγνωμα»

Όταν πια έχουμε αδειάσει τα λαχανικά, αλατίζουμε το εσωτερικό τους και τα τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί ή σε απορροφητικό χαρτί ώστε να «τρέξουν» τα πολλά υγρά τους.

Μυστικά πριν από το γέμισμα

  • Όταν έχουμε πια αδειάσει τις ντομάτες μας, πέρα από αλάτι τις πασπαλίζουμε και με λίγη ζάχαρη (μια πρέζα). Αυτό τους δίνει μιαν ανεπαίσθητη γλύκα, που έρχεται σε αντίθεση με την οξύτητα της ντομάτας.
  • Αν βάλουμε μπόλικο κρεμμύδι στη γέμιση είναι καλύτερο να μειώσουμε ή να παραλείψουμε εντελώς τη ζάχαρη, γιατί τα γεμιστά θα γλυκίσουν αρκετά.
  • Αν στη γέμιση προσθέσουμε σταφίδες, τότε παραλείπουμε εντελώς τη ζάχαρη.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ