Τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού

Τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λευκά, παγωμένα κρασιά, που θα απολαύσουμε είτε στην… εξοχική τους διάσταση είτε στην πόλη. Αλλωστε, ό,τι και να λέμε, το ελληνικό καλοκαίρι ανήκει ολοκληρωτικά στα λευκά κρασιά.

Ένας μικρός οδηγός για να απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα υπέροχα λευκά ελληνικά κρασιά, απαραίτητα συνοδευτικά του ελληνικού καλοκαιριού και των ξεχωριστών εδεσμάτων του.

Μην τα κάνετε… σαλάτα

Χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στον οινικό συνδυασμό της σαλάτας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κατά κύριο λόγο τη σάλτσα και όχι τα λαχανικά. Το ξίδι είναι απαγορευμένο. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγο κρασί απ’ αυτό που θα σερβίρετε ή με λίγο χυμό λεμονιού. Περιορίστε τα όξινα στη σάλτσα και δώστε βάρος στα αρωματικά. Πάντως, βασιλικός και σκόρδο προτιμούν Chardonnay, το σαφράν τον Ροδίτη, το Ασύρτικο και το Σαββατιανό, ο δυόσμος, η μέντα και το κόλιαντρο θα τα πήγαιναν καλά και μ’ ένα Sauvignon Βlanc. Αντίθετα, ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο έχουν μια… τάση προς τα κόκκινα.

Για τα ψάρια και τα θαλασσινά

Οι θησαυροί της θάλασσας αποτελούν τον κορμό της καλοκαιρινής μας διατροφής. Ο κλασικός συνδυασμός που τον ξέρουν ακόμα και τα παιδιά είναι, φυσικά, «ψάρι με λευκό κρασί». Πολύ σωστά!

Ένα ψάρι ψητό ή στον ατμό δεν θα σας δημιουργήσει καμία δυσκολία με οποιοδήποτε λευκό ξηρό κρασί. Οι δυσκολίες αρχίζουν με τις πιο «ειδικές» μαγειρικές, όπως το μπουρδέτο ή το α λα σπετσιώτα, που ζητάει ένα αδρό Ασύρτικο ή μια καλή Σαντορίνη περασμένη από βαρέλι.

Το ψάρι στα κάρβουνα, ιδιαίτερα το λιπαρό όπως η σαρδέλα ζητάει λευκό με υψηλή οξύτητα, λεμονάτο ή την κλασική λύση της παγωμένη καλής ρετσίνας. Αντίθετα, τα πιο φίνα ψάρια, όπως σαργοί, τσιπούρες, λαβράκια, ταιριάζουν μια χαρά μ’ ένα Chardonnay χωρίς βαρέλι.

Τα τηγανητά ψάρια, για να εξαφανίσετε την «τηγανίλα», θέλουν υψηλές οξύτητες: Ντεμπίνα, Sauvignon blanc και Ροδίτη… Και φυσικά ρετσίνα!

Τα ωμά όστρακα δεν θέλουν αρώματα, έτσι θα τα συνοδεύσετε με ένα Muscadet του Λίγηρα, με μια ultra brut σαμπάνια ή και με ένα χωρίς βαρέλι Chardonnay.

Γαρίδες, καραβίδες και αστακοί αξίζουν τα καλύτερα λευκά κρασιά και, γιατί όχι, σαμπάνια!

Οι θησαυροi του μποστανιού

Τα κλασικά λαδερά μας, φασολάκια, μπάμιες, πιπεριές, μελιτζάνες, όλα μαγειρεμένα με ντομάτα, θα τα απολαύσετε μια χαρά με μια Μαντινεία όχι πολύ αρωματική ή με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.

Ο μουσακάς θα ταίριαζε περίφημα και μ’ ένα καλά οινοποιημένο ροζέ demi sec.

Η μελιτζανοσαλάτα συμφιλιώνεται με ένα λευκό υψηλής οξύτητας.

Οι γεμιστές λαδερές ντομάτες θα αγκαλιαστούν με έναν ορεινό Ροδίτη ή με μια Σαντορίνη που θα τα πάει καλά και με την ντοματοσαλάτα σας.

Οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί θα συνοδευτούν από ένα λευκό οινοποιημένο με τις οινολάσπες, ώστε να έχει σώμα.

Τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο ενώνουν τη λεμονάτη γεύση τους μ’ ένα φρέσκο δροσερό Chardonnay.

Είμαστε μακαρονάδες!

Μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών και λαχανικών βάζει στο ποτήρι μια σειρά λευκών κρασιών, όπως Chardonnay, Viognier, εύκολα ιταλικά κρασιά, και μια Μαντινεία με ισορροπημένα αρώματα. Το αγαπημένο μας αλ πέστο, καθώς κι ένα ριζότο ή μια «σπαγκετάδα» με θαλασσινά, γέρνουν προς το Chardonnay, ενώ δεν θα αρνιόντουσαν και κάποιο πιο «σωματώδες» και λίγο αρωματικό λευκό. Σας θυμίζω τον γενικό κανόνα που λέει ότι το κρασί συνδυάζεται με τη σάλτσα και όχι με το είδος του ζυμαρικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή