Νέες καταγγελίες για Novartis

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ενδείξεις εξωθεσμικών δράσεων που καθόρισαν την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, καταγγέλλοντας, πέραν των εισαγγελικών χειρισμών, και την εμπλοκή κυβερνητικού παράγοντα, τον οποίο φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει, χρησιμοποιώντας την προσωνυμία με την οποία είναι ευρέως γνωστός στο δικαστικό σώμα.

Ο κ. Αγγελής στη μακρά ανακοίνωσή του περιλαμβάνει σωρεία παράτυπων ενεργειών, τις οποίες αποδίδει στους εισαγγελείς Διαφθοράς, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι έχουν διαπράξει λάθη επί λαθών στην έρευνα για τους δέκα πολιτικούς, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει για έρευνες «fast truck», για οργανωμένη προσπάθεια ενοχοποίησης πολιτικών χωρίς στοιχεία, αλλά πρωτίστως για εξωθεσμικές δραστηριότητες του λεγόμενου «Ρασπούτιν».

Ο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, που προέβη στις πρωτοφανείς στα δικαστικά χρονικά καταγγελίες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι παράτυπες, ποινικά και πειθαρχικά ελεγχόμενες συμπεριφορές των εισαγγελέων Διαφθοράς είχαν τεθεί υπόψη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ενώ προσθέτει ότι, μαζί με την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, είχε ενημερώσει και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Οι αναφορές των καταγγελιών Αγγελή σε εμπλοκή κυβερνητικού προσώπου στις έρευνες για τη Novartis προκάλεσαν τη δημόσια τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι, μόλις ανοίξει η νέα Βουλή, αυτές θα έρθουν στο Κοινοβούλιο για τον απαραίτητο έλεγχο, ενώ έθεσε θέμα αποχής από τα καθήκοντά τους τόσο για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που χαρακτηρίζεται από τον κ. Αγγελή γνώστης των πάντων, αλλά και για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας την ανάσυρση από το αρχείο, όπου είχαν τεθεί, των μηνύσεών του κατά προστατευομένων μαρτύρων και δικαστικών που χειρίστηκαν την έρευνα, σημειώνοντας ξανά ότι «επρόκειτο περί συμμορίας» και ότι θα φθάσει την υπόθεση «μέχρι τέλους».

Ο ρόλος του «Ρασπούτιν»

Η ουσία, ωστόσο, των νέων καταγγελιών Αγγελή, που έχουν προκαλέσει σοκ όχι μόνο στον νομικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο, αφορά, πέρα από τους εισαγγελικούς χειρισμούς –όπως το ότι χαρακτηρίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας εμπλεκόμενος στην υπόθεση (ο Ν. Μανιαδάκης) και ότι τεμαχίστηκε η υπόθεση– και το ότι κυβερνητικός παράγοντας με δραστηριότητα στη Δικαιοσύνη διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην οργάνωση των ερευνών.

Για τον εν λόγω κυβερνητικό με την προσωνυμία «Ρασπούτιν» ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι τον γνωρίζουν στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, ωστόσο «φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους», ενώ σε άλλο σημείο της χθεσινής του ανακοίνωσης τονίζει ότι «αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει τη δυνατότητα να διορίζει “παιδιά και νύφες” ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Ο κ. Αγγελής, λοιπόν, όχι μόνο θέτει στο κάδρο τον συγκεκριμένο κυβερνητικό παράγοντα, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι είχε διασυνδέσεις ευρύτερες μέσα στη Δικαιοσύνη, διορίζοντας παιδιά ανώτατων δικαστικών και προβαίνοντας σε διάφορες άλλες εξυπηρετήσεις.

Στην αναφορά Αγγελή, η οποία ήδη ερευνάται, έχει δώσει προ καιρού τη δική της εκδοχή η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η κυρία Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγγείλει τον πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι πήρε σε στικάκι τα αρχεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθώς και έγγραφα που είχαν διαβιβαστεί από αμερικανικής πλευράς και τα οποία δεν έχει ακόμη επιστρέψει, ενώ σημειώνει ξανά ότι στη Βιέννη δεν δέχθηκε να λάβει από τους Αμερικανούς λογαριασμό σχετιζόμενο με πολιτικό ο οποίος ερευνάται, αλλά τους παρέπεμψε στην Eurojust, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με ανακοίνωσή του, αιτιολόγησε το γεγονός ότι κίνησε, ως είχε υποχρέωση από τον νόμο, πειθαρχική διαδικασία κατά του κ. Αγγελή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικαλούμενος τη βασική γραμμή αυστηρής τήρησης της νομιμότητας. Να σημειωθεί πάντως πως των καταγγελιών Αγγελή περί «Ρασπούτιν» και κυβερνητικών παρεμβάσεων είχαν προηγηθεί ανάλογες και από την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή