Ψηφιακή Αθήνα: τα επόμενα βήματα

Ψηφιακή Αθήνα: τα επόμενα βήματα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα εξέλεξε νέο δήμαρχο. Ένα ζήτημα που προκύπτει πάντα σε πολιτικές μεταβάσεις, είναι η συνέχεια πρωτοβουλιών της προηγούμενης διοίκησης από την επόμενη: Η αλλαγή σκυτάλης να μην σημαίνει νομοτελειακά και επανεκκίνηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές οι οποίες απέδωσαν. Στο τομέα της καινοτομίας, των δημιουργικών βιομηχανιών και των start-ups η Αθήνα έχει αρκετά στοιχήματα και προκλήσεις, αλλά δεν ξεκινάει από την αρχή.

Το 2018 η Αθήνα βραβεύτηκε ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας από την Κομισιόν. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, μια πόλη η οποία έχει παρόμοιο αφήγημα με την Αθήνα: Ποιότητα ζωής, παραλιακό μέτωπο, υψηλού πνευματικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργική κουλτούρα. Μιλάμε για τη Λισαβόνα, αλλά θα μπορούσαμε να μιλάμε για την Αθήνα.

Η Λισαβόνα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χτίσει αργά και σταθερά βήματα για να χτίσει το τεχνολογικά φιλικό προφίλ της στο εξωτερικό. To 2014 ξεκίνησε το Start-up Lisboa, η πρωτοβουλία του Δήμου της Λισαβόνας για τα start-ups και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Πρόκειται για ένα πλαίσιο-ομπρέλα με συγκεκριμένα κίνητρα για ξένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στη πορτογαλική πρωτεύουσα. Στις εταιρείες αυτές παρέχεται πλήρης και πρακτική πληροφόρηση για το τι σημαίνει έναρξη εταιρείας στη Πορτογαλία, πρόσβαση σε τεχνολογικό ταλέντο. Προσφέρεται ακόμα και προσωρινή κατοικία, με μειωμένο κόστος, για τους επιχειρηματίες που θα έρθουν από όλη την Ευρώπη.

Το 2016 η Λισαβόνα φιλοξένησε για πρώτη φορά το WebSummit, ίσως το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο στην Ευρώπη, που μόλις είχε εγκαταλείψει τη γενέτειρα του, το Δουβλίνο. Το 2018 το WebSummit της Λισαβόνας, εκεί όπου βραβεύτηκε η Αθήνα, φιλοξένησε 70.000 επισκέπτες και πάνω από 1.000 ομιλητές από όλο τον κόσμο. Έχει υπολογιστεί ότι η αξία που έφερε τη το συγκεκριμένο συνέδριο στη πόλη ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το poster child της Λισαβόνας, η πλατφόρμα μόδας υψηλής ραπτικής Farfetch, που ιδρύθηκε στην πόλη το 2007, εισήχθη επιτυχώς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2018. Σήμερα αποτιμάται στα 6 δισ. δολάρια.

Μπορεί για κάποιους η διάκριση της Αθήνας να μην λέει πολλά, για κάποιους άλλους να είναι απόδειξη ότι κάτι κινείται στην πόλη. Ίσως γιατί η Αθήνα έκανε πολλά με λίγα. Ξεκίνησε την νέα δομή καινοτομίας της, το Athens Digital Lab, το 2017. Η Κυψέλη σταδιακά αναμορφώνεται, με πρωτοβουλίες όπως η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (σημείο συνάντησης κοινωνικών επιχειρήσεων) και το ιστορικό κτίριο-οικία της Λέλας Καραγιάννη, που έχει μετατραπεί σε άτυπο σχολείο ψηφιακών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της περιοχής.

Σημαντική για τα επόμενα ψηφιακά βήματα της Αθήνας είναι και ενεργοποίηση του Equifund, του νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για ελληνικές start-ups. O Δήμος δεν εμπλέκεται στην υλοποίηση του Equifund, αλλά η Αθήνα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την απορρόφηση σημαντικού μέρους των εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα επενδυθούν μέσω του συγκεκριμένου fund of funds. Oι περισσότερες εταιρείες που θα προσελκύσουν επενδύσεις αναμένεται να έχουν κάποια παρουσία στην πόλη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβών.

Προϋποθέσεις αναβάθμισης

Η Αθήνα μπορεί να αναβαθμίσει τη τοποθέτηση της στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας. Από ένα περιφερειακό hub, μπορεί να εξελιχθεί και να διεκδικήσει επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα μας, μεταξύ άλλων για την ίδρυση κέντρων έρευνας και ανάπτυξης. Μπορεί να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για ξένους επιχειρηματίες ώστε να ξεκινήσουν εδώ την επόμενη επιχείρηση τους, μεγαλώνοντας και αναβαθμίζοντας το αποτύπωμα της εγχώριας startup σκηνής. H συνταγή είναι γνωστή: δημιουργία κινήτρων, διαδικασία υποδοχής ξένων επενδύσεων, στοχευμένο επικοινωνιακό πλάνο για τα οφέλη του επιχειρείν στην Αθήνα, αφορμές για προσέλκυση επαγγελματιών ταξιδιωτών για συνέδρια και επαφές.

Ο Δήμος μπορεί επιπλέον να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης τεχνολογικών δεξιοτήτων στους πολίτες της, για να τους προετοιμάσει ως χρήστες της πόλης του παρόντος και του μέλλοντος, με έξυπνες εφαρμογές, αυτόνομη αυτοκίνηση, καλύτερες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση. Μπορεί, τέλος, να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να προσαρμόσει τη στρατηγική της ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς αρκετές ακόμα πόλεις στην υπόλοιπη Ευρώπη εποφθαλμιούν τον τίτλο του επόμενο μεγάλου κόμβου τεχνολογίας, μετά το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Λισαβόνα.

*Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι επιχειρηματίας, συνιδρυτής και εταίρος του τεχνολογικού επενδυτικού fund Velocity.Partners (χρηματοδοτούμενο από το Equifund) και ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή