Επέστρεψε ύστερα από 13,5 μήνες στις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Επέστρεψε ύστερα από 13,5 μήνες στις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aλλη μία απόδειξη της δυναμικής που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί η χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία για μία ακόμη φορά βγήκαν άμυνες στις (μικρές) ενδοσυνεδριακές πιέσεις που ασκήθηκαν. Η ενεργοποίηση των αγοραστών μέσω επιλεκτικών κινήσεων κυρίως στις τράπεζες αλλά και σε αρκετούς τίτλους της υψηλής (ΟΤΕ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil) και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Attica Bank, MIG, Intralot, Αβαξ, Νηρέας) «νίκησε» τη νευρικότητα και κυριάρχησε μετά τα μέσα της συνεδρίασης, στέλνοντας τελικά τον Γενικό Δείκτη σε άλλο ένα θετικό κλείσιμο και μάλιστα πάνω από τις 850 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 2 Μαΐου του 2018. Ο τζίρος κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με το μεγαλύτερο μέρος του να «αφιερώνεται» στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά και την είδηση για το ξεκίνημα των διερευνητικών επαφών με επενδυτές για την έκδοση ομολογιακού Tier II, ενώ σημαντική ήταν η στήριξη από την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις σημείωσαν και πάλι βουτιά σε ιστορικά χαμηλά, με το 10ετές να κινείται στο 2,695% και το 5ετές στο 1,542%. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει και διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 850,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στο +1,92% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,26% στις 797,69 μονάδες. Απόλυτος πρωταγωνιστής του ταμπλό μετά και τις εξελίξεις γύρω από το Tier II ήταν η μετοχή της Πειραιώς, που σημείωσε κέρδη 7,43%, ενώ ηπιότερες ήταν οι κινήσεις στις υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική να κλείνει στο +1,20%, τη Eurobank στο +0,06% και την Alpha Bank αμετάβλητη στο 1,6850 ευρώ.

Η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά όχι μόνο την πολιτική αλλαγή, αλλά και την αυτοδυναμία της 7ης Ιουλίου, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Αποτέλεσμα αυτού είναι δείκτες και επιμέρους μετοχές να προσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ομως, σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή να αποσιωπούνται, όπως προειδοποιεί. Μια νέα, φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα χρονίζοντα αλλά και νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Οι σημαντικές αποκλίσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και οι συνεχείς αρνητικές επισημάνσεις – προειδοποιήσεις από τους θεσμούς για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών, πέφτουν στις πλάτες της νέας κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν και η ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί για κάποιο διάστημα λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές για να συνεχίσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους ξένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή