Γερμανικό ραντεβού τον Σεπτέμβριο για Ζάεφ

Γερμανικό ραντεβού τον Σεπτέμβριο για Ζάεφ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ότι η απόφαση της γερμανικής Βουλής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ ο Ζάεφ είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα απτά πολιτικά αποτελέσματα, η κυβέρνησή του κινδυνεύει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στο θέμα του ονόματος, όπως είχε κάνει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα σας έδωσε όλα τα σωστά πολιτικά σημάδια που προσδοκούμε από τους υποψηφίους», είπε ο Τουσκ. «Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής: δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη έτοιμα να ανοίξουν διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες», προσέθεσε. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ήλπιζαν ότι η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων θα λαμβανόταν στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενώ η Αλβανία, που δεν έχει εκπληρώσει βασικούς όρους περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και είναι βυθισμένη στο πολιτικό χάος, απέχει πολύ από την απόφαση αυτή, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται πολύ κοντά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της FAZ, όμως, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα φέρεται να απείλησε ότι αν η υποψηφιότητα των Τιράνων διαχωριστεί από την υποψηφιότητα των Σκοπίων, θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια περί μεγάλης Αλβανίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζάεφ υποστήριξε στην ίδια εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του μπορεί να χάσει την πλειοψηφία της ακόμη και φέτος. «Για να περάσω τις συνταγματικές αλλαγές, ανέλαβα απέναντι στους βουλευτές μου δεσμεύσεις ανάλογες με αυτά που υποσχέθηκε η Ε.Ε.», είπε ο Ζάεφ.

Προκειμένου να δώσει η γερμανική κυβέρνηση το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις ένταξης μιας χώρας στην Ε.Ε. απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Βουλής, έγκριση η οποία θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία θα έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας εγκαίρως, ώστε να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου – αν και τίποτα δεν προδικάζει ότι δεν θα διαφωνήσει κάποια άλλη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή