Παζάρι για τους διαδόχους Ντράγκι και Γιούνκερ

Παζάρι για τους διαδόχους Ντράγκι και Γιούνκερ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη δι’ αντιπροσώπων Μέρκελ και Μακρόν έχει εξελιχθεί η διαδοχή του Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. Για πρώτη φορά ανοίγουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία θέσεις ισχύος στην Ε.Ε. –η προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– τις οποίες Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να μοιράσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους για τη διαδοχή του Ντράγκι, πιθανότατα δεν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, διότι η Μέρκελ θα προτιμήσει να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, πολιτικό σύμμαχό της και υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην περίπτωση αυτή, η προεδρία της ΕΚΤ θα αφεθεί στα χέρια των Γάλλων και στον Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, ή τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Μάιο, φάνηκε πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει την ευρεία υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών. Επομένως, ενδέχεται η θέση αυτή να περάσει είτε στους Γάλλους και τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, είτε στη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπο Ανταγωνισμού. Αβέβαιο είναι εάν πράγματι η Γερμανία θέλει την προεδρία της ΕΚΤ, καθώς συνηθίζει να κρατάει τα ηνία της Ευρώπης χωρίς να φαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή