Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/06/19)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόσυρση φαρμάκων με τη νέα τιμολόγηση

Στον αέρα τινάζεται κατά τον ΣΦΕΕ η τιμολόγηση φαρμάκων, εκτιμώντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος». Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι το δελτίο τιμών που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας δεν ακολουθεί τα όσα ορίζει η τροπολογία στον νόμο (4600/2019) οδηγώντας σε σημαντικές στρεβλώσεις των τιμών των φαρμάκων. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αυτού του είδους οι ερμηνευτικοί αυτοσχεδιασμοί θα πλήξουν πρωτίστως τους ασθενείς, επειδή θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Συνεπώς, κατά τον ΣΦΕΕ εάν το υπουργείο δεν ακολουθήσει το νέο μοντέλο τιμολόγησης, όπως το ορίζει ο νόμος, θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά, ενώ θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων. Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν επισημάνει ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης που βασιζόταν στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα διόρθωνε μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση.

Ασταμάτητο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Το ξέφρενο κυνήγι των αποδόσεων στο οποίο έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές, οδηγώντας σε εκτόξευση τη ζήτηση για τις εκδόσεις ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία με την έλευση νέας κυβέρνησης στη χώρα, έχουν οδηγήσει σε ένα ασταμάτητο ράλι τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε χθες κάτω από το 2,7% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, το 5ετές κινείται άνετα κάτω από το 1,6%, ενώ κάτω από το 3% έχει πλέον υποχωρήσει και η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου.

Στην τελική ευθεία ο «γάμος» Olympia Group – Media Markt

Στο στάδιο της κατάρτισης και της εξέτασης των νομικών κειμένων της συμφωνίας ανάμεσα στον όμιλο Olympia (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) και στον γερμανικό όμιλο Media Markt Saturn βρίσκεται η υπόθεση του πολυαναμενόμενου «γάμου» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου επιτεύχθηκε συμφωνία επί της αρχής, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία όπου θα μεταβιβασθεί η δραστηριότητα του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα, με τον όμιλο Olympia να έχει πλειοψηφικό ποσοστό σε αυτή και τη Media Markt να διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή.

Μετά τις εκλογές έρχεται και το ΔΝΤ

Mετά τις εκλογές θα προσδιοριστεί ο χρόνος άφιξης στην Αθήνα του κλιμακίου του ΔΝΤ για τον έλεγχο και τη σύνταξη της έκθεσης βάσει του άρθρου 4, διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στη μελλοντική κυβέρνηση. Οσο για την πρόωρη εξόφληση του δανείου της Ελλάδας, ο κ. Ράις είπε ότι δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε πρώτα την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων. Πιο ανησυχητική, όμως, είναι ίσως η αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, ότι «οι χώρες με υψηλό χρέος δεν έχουν επαρκώς ανακάμψει και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χαλαρώσει τη δημοσιονομική τους πολιτική». Ποιον να εννοούσε;

Η «Ακτωρ» στη Ρουμανία χωρίς συνεταίρο

Αυτόνομα πρόκειται τελικά να κατασκευάσει η «Ακτωρ» το οδικό έργο αξίας 180 εκατ. ευρώ που ανέλαβε πρόσφατα στη Ρουμανία. Το έργο είχε αναληφθεί σε κοινοπραξία (51%-49%) με τη ρουμανική εταιρεία Euro Construct ’98 Srl, η οικονομική κατάρρευση της οποίας είχε υποχρεώσει την ελληνική εταιρεία να καλύψει ζημίες της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2018. Χάρη όμως στις δικλίδες ασφαλείας που έθεσε σε ισχύ η διοίκηση, εντέλει το νέο έργο δεν πρόκειται να «γεννήσει» και άλλες ζημίες για την «Ακτωρ». Οπως προκύπτει, η ελληνική εταιρεία είχε συμπεριλάβει μια σειρά από συμβατικές υποχρεώσεις στη συνεργασία της με την Euro Construct, ώστε να μπορεί να «σπρώξει» την τελευταία προς την έξοδο από το έργο, σε περίπτωση αθέτησής τους, όπερ και εγένετο. Ετσι, το έργο θα υλοποιηθεί πλέον αποκλειστικά από την «Ακτωρ» χωρίς ζημία και απολαμβάνοντας και το 100% των οικονομικών ωφελειών από την εν λόγω σύμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή