Η «Σχεδία» απέκτησε το δικό της σπίτι, ανοικτό σε όλους

Η «Σχεδία» απέκτησε το δικό της σπίτι, ανοικτό σε όλους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κατάκτηση της κοινωνίας μας το νέο σπίτι της «Σχεδίας», στην καρδιά της Αθήνας, Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2. Σε κλίμα γιορτής άνοιξε τις πύλες του, με τη βοήθεια σπουδαίων αρωγών και το διαρκές κίνητρο της προσφοράς. Ηταν ένα όνειρο ετών και δικαίως οι άνθρωποι της «Σχεδίας» (του περιοδικού δρόμου που με μόνο τέσσερα ευρώ δίνει τόσα πολλά) έδειχναν τόσο ευτυχισμένοι στα εγκαίνια αυτού του χώρου που φιλοδοξεί να γίνει στέκι για καφέ και φαγητό. Ο Χρήστος Αλεφάντης, η ψυχή της «Σχεδίας», μας έδειξε τα 40 σπιτάκια που αιωρούνται από την οροφή. «Συμβολίζουν τους 40 ανθρώπους που βρήκαν σπίτι. Και θέλουμε να γίνουν πολλά περισσότερα».

Το «Σχεδία home» στεγάζεται σε ένα ιστορικό οίκημα του παλιού εμπορικού κέντρου. Ενας αριθμός ανθρώπων στάθηκε γενναιόδωρος και με ψυχική ευρυχωρία συνέβαλαν ώστε η «Σχεδία» να γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου εκπαίδευσε τους μάγειρες (η μόνη προϋπόθεση ήταν να ξέρουν να βράζουν ένα αυγό!) και ο αρχιτέκτων Δημήτρης Ποτηρόπουλος και το γραφείο του μετέτρεψαν το κτίριο σε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Ενα χώρο με εξαιρετική αισθητική, στον οποίον θα βρούμε και το «Σχεδία art», εκθετήριο και πωλητήριο με αντικείμενα από ανακυκλωμένο χαρτί που φτιάχνουν οι άνθρωποι της «Σχεδίας» (επιτοίχια ρολόγια, διακοσμητικά, μπολ, μαγνητάκια, κ.ά.). Εμβλημα της «Σχεδίας» το χαμόγελο και ο αποκλεισμός του πλαστικού (δεν θα βρείτε καλαμάκια ούτε θα μπορείτε να καπνίσετε μέσα), αλλά και η πρόβλεψη για τα ΑμεΑ, γι’ αυτό υπάρχουν και ψηλά τραπέζια ώστε να υπάρχει χώρος για το αμαξίδιο. Ενας άθλος προηγήθηκε, το έργο παραδόθηκε, «αλλά τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητα». Είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν τώρα εργαζόμενοι με ένσημα, άνθρωποι που λίγο καιρό πριν δεν είχαν σπίτι. Η συνειδητοποιημένη κοινωνία μπορεί να βοηθήσει τη «Σχεδία» και να συνδράμει. Ο χώρος είναι εξαιρετικά ευχάριστος και οι εργαζόμενοι λάμπουν από ευτυχία. Και μόνο αυτό, συγκινεί. Και παρακινεί.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της «Σχεδίας» είναι ότι χρόνο με τον χρόνο κέρδισε τον σεβασμό. Είναι ένα μεγάλο μάθημα ανιδιοτέλειας και σεβασμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή