Οι προϋποθέσεις για να επιτύχει ο Μητσοτάκης εκεί όπου απέτυχε ο Τσίπρας

Οι προϋποθέσεις για να επιτύχει ο Μητσοτάκης εκεί όπου απέτυχε ο Τσίπρας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα πέρασε μία μαύρη δεκαετία. Η διεθνής οικονομική κρίση τη βρήκε παντελώς εκτεθειμένη, με βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές αδυναμίες και σε κατάσταση «πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού» (όπως περιέγραφε την κατάσταση της χώρας η Τράπεζα της Ελλάδος σε εσωτερικό έγγραφο δύο μέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Γιώργου Παπανδρέου). Τα διαδοχικά μνημόνια επανέφεραν, διά πυρός και σιδήρου, την ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, και επέβαλλαν ορισμένες ζωτικές μεταρρυθμίσεις –με σημαντικότερη ίσως την αναμόρφωση και ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης– που δείχνουν ότι θα επιβιώσουν. 

Είναι όμως κοινή πεποίθηση ότι το βαθύ πελατειακό κράτος, σε όλες του τις εκφάνσεις –από την καφκική γραφειοκρατία που είναι το λίπασμα της διαφθοράς έως τα κομματικά κριτήρια στους διορισμούς και την υψηλή διαπλοκή– επιβίωσε και αυτό. Από ορισμένες απόψεις, μάλιστα, τα πράγματα έγιναν χειρότερα: η πολιτικοποίηση και η χειραγώγηση των θεσμών, για παράδειγμα, εξελίχθηκε σε επείγον ζήτημα στα πολωμένα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και όπως φαίνεται από τη σύγκρουση σχετικά με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας ως την τελευταία μέρα της θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση και οι δυσβάσταχτες εισφορές πνίγουν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ουραγός πανευρωπαϊκά στην ενσωμάτωση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η πρωτοφανής κρίση ώθησε τα καλύτερα μυαλά της χώρας στο εξωτερικό. Η αιμορραγία ήταν τεράστια. Οσο περισσότερο διαρκούσε το αδιέξοδο, τόσο περισσότεροι έβαζαν στον πάγο τις μύχιες σκέψεις επιστροφής. Ερευνες σχετικά με το φαινόμενο της Νέας Διασποράς δείχνουν ότι το φαινόμενο επιμένει ακόμα και στην περίοδο της «ανάκαμψης» της οικονομίας, καθώς η αντίληψη των περισσότερων μεταναστών είναι ότι το καθεστώς αναξιοκρατίας στην Ελλάδα δεν έχει ανατραπεί και οι ευκαιρίες για δημιουργική δουλειά με καλές αποδοχές παραμένουν σπάνιες.

Αυτό οδηγεί ενίοτε σε μία ακραία απορριπτική διάθεση. Καλοί φίλοι που έχουν φύγει και διαπρέπουν στο εξωτερικό συχνά μου λένε ότι η Ελλάδα είναι μια τελειωμένη χώρα, ότι τίποτα δεν έχει και δεν πρόκειται να αλλάξει, ότι οι Ελληνες είναι εθισμένοι στον κρατισμό και τον λαϊκισμό. Οι συζητήσεις αυτές δεν είναι εύκολες. Από τη μία ξέρω ότι πολλά από τα επιχειρήματά τους είναι σωστά. Από την άλλη, θυμώνω με το απόλυτο της στάσης – που θεωρώ ότι οφείλεται εν μέρει και σε μία προσπάθεια να πείσουν τον εαυτό τους ότι καλά κάνουν και μένουν μακριά. Από την πλευρά μου, θέλω να πιστέψω ότι οι θετικές εξαιρέσεις –στη δημόσια διοίκηση, στις επιχειρήσεις, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό– μπορούν να γίνουν ο κανόνας· αλλά θέλω να το πιστέψω επειδή ισχύει, όχι επειδή το θέλω.

Στις 26 Μαΐου, οι ψηφοφόροι, ενάντια στους φόβους πολλών πολεμίων του ΣΥΡΙΖΑ και στη βεβαιότητα των ίδιων των κυβερνώντων, τους τιμώρησαν βαριά. Ανεξαρτήτως των ειδικών λόγων του καθενός, το γενικό μήνυμα ακούστηκε στεντόρεια: η Ελλάδα, όπως λέει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αξίζει καλύτερα.

Μπορεί το κόμμα του να πετύχει εκεί που απέτυχε ο κ. Τσίπρας; Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παραδεχθεί τα εγκληματικά της λάθη που οδήγησαν στη χρεοκοπία, χρειάζεται επειγόντως ανανέωση προσώπων και παραμένει σε σημαντικό βαθμό προσκολλημένη στις λογικές του κρατισμού και της εθνικής περιχαράκωσης. Ο αρχηγός της, όμως, δείχνει να είναι διαφορετικής νοοτροπίας, και μετά τις ευρωεκλογές είναι ενισχυμένος στο εσωτερικό της παράταξης.

Χωρίς όμως τη στήριξη ενός μεταρρυθμιστικού μετώπου μέσα στην κοινωνία, δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Και χωρίς τους Ελληνες του εξωτερικού, το μέτωπο αυτό θα είναι σαφώς πιο αδύναμο. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι μία πρώτη ευκαιρία να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί – να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου, πολύ πιο φιλόξενου για τις ιδέες και τα ταλέντα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή