Ανατροπή με «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis

Ανατροπή με «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση Novartis, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της κυβερνητικής ατζέντας κατά της διαφθοράς πάνω από δύο χρόνια, μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», έμελλε να λάβει άλλη τροπή παραμονή των εθνικών εκλογών, καθώς κορυφώθηκαν οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη σκοτεινού παρασκηνίου και εξωθεσμικών δράσεων, που καθόρισαν τις εισαγγελικές έρευνες και την εμπλοκή δέκα πολιτικών, χωρίς στοιχειοθέτηση της βαριάς κατηγορίας για δωροληψία που τους αποδόθηκε αρχικά.

Οι δημόσιες καταγγελίες του εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για προαποφασισμένες ποινικές διώξεις κατά πολιτικών, για ενοχοποίησή τους χωρίς στοιχεία και για ανακριτικές διαδικασίες χωρίς τήρηση της νομιμότητας, έσκασαν σαν βόμβα, προκαλώντας αναταράξεις σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο. Οι καταγγελίες Αγγελή, οι οποίες επιβεβαίωσαν όσα καιρό είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά, ότι δηλαδή στη συγκεκριμένη υπόθεση οι εισαγγελικές έρευνες παρουσίαζαν από την αρχή σκοτεινές πτυχές, τώρα προσθέτουν και στοιχεία για κυβερνητική εμπλοκή στο «στήσιμο» της υπόθεσης.

Ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» φωτογράφισε, χωρίς να τον κατονομάζει, υπουργό της κυβέρνησης με δραστηριότητα στον χώρο της Δικαιοσύνης, ως τον άνθρωπο που ενεπλάκη αντιθεσμικά στην υπόθεση, κάνοντας ευθέως λόγο για παρασκηνιακές κινήσεις πέραν της νομιμότητας στις εισαγγελικές έρευνες. Οι καταγγελίες Αγγελή για τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» είναι οι δεύτερες κατά σειρά, καθώς είχε προηγηθεί η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που είχε παραιτηθεί από τη θέση της καταγγέλλοντας και αυτή τον «Ρασπούτιν» για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.

Η υπόθεση Novartis μετά τις δημόσιες καταγγελίες Αγγελή και τις έρευνες που μόλις άρχισαν σε Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας (το δεύτερο καλείται από τον νόμο να ελέγξει τον κ. Αγγελή, λόγω της θέσεώς του ως ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού) περνάει πλέον σε άλλο στάδιο. Οι έρευνες που ξεκίνησαν ήδη, αναμένεται να αποκαλύψουν τι πραγματικά συνέβη με την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατηγορία της δωροληψίας, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, αφού πλέον η υπόθεση μεταφέρεται στο πεδίο της αναζήτησης ευθυνών τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε εισαγγελικό επίπεδο, με τους εισαγγελείς Διαφθοράς που σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης των ερευνών να καταγγέλλονται ευθέως από τον κ. Αγγελή για σωρεία παραβάσεων. Παραβάσεις οι οποίες, όπως ο ίδιος αναφέρει στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή του στον Τύπο, ξεκινούν από το πώς οργάνωσαν τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες έως τις επαφές τους με τους Αμερικανούς και την πορεία των ερευνών, οι οποίες κατά τον κ. Αγγελή πήγαν στραβά και δεν απέδωσαν τα ουσιώδη, σε ένα σκάνδαλο υπαρκτό, που αντί να διερευνηθεί, κατά τον ανώτατο εισαγγελέα, χρησιμοποιήθηκε για να σπιλωθούν πολιτικοί αντίπαλοι.

Η εμπλοκή στις παρασκηνιακές διεργασίες του λεγόμενου «Ρασπούτιν», τον οποίο κατά τον κ. Αγγελή «στη Δικαιοσύνη φοβούνται να τον κατονομάσουν», μετατοπίζει τις έρευνες και στο πεδίο της κυβέρνησης, που καλείται να δώσει εξηγήσεις και να αντικρούσει τις κατηγορίες που από καιρό είχαν εξαπολύσει με δριμύτητα η αντιπολίτευση και οι θιγόμενοι πολιτικοί, για «συμμορίες και για σκευωρίες».

«Επιβεβαιώνομαι»

Ηδη μετά τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις Αγγελή, ο οποίος είχε διατελέσει επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις του κατά των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και κατά των εισαγγελικών λειτουργών, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση των καταγγελιών του «για σκευωρία» και επαναλαμβάνοντας το γνωστό «θα τους πάω μέχρι τέλους».

Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «παρέπεμψε» στο Σύνταγμα, που ρητώς ορίζει ότι όταν καταγγέλλεται στη Δικαιοσύνη πολιτικός η δικογραφία οδηγείται στη Βουλή για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέματα σχετικά με την άσκηση καθηκόντων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία, κατά τον κ. Αγγελή, γνώριζε τα πάντα για τις έρευνες της Novartis και ότι συμμεριζόταν τις ενστάσεις του για τον στραβό δρόμο που είχαν από καιρό λάβει.

Πάντως, οι καταγγελίες Αγγελή, που έγιναν από τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς έως τώρα να έχουν διερευνηθεί ουσιαστικά, ένα σκέλος τους μάλιστα μπήκε και στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γρηγόρη Πεπόνη, θέτουν πέραν των θεμάτων διερεύνησης της υπόθεσης για την ενοχοποίηση των πολιτικών και θέματα που αφορούν πρωτίστως τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Πολλοί στο ανώτατο δικαστήριο, αλλά και στη Δικαιοσύνη γενικότερα, εκφράζουν από καιρό έντονους προβληματισμούς για τον τρόπο που δικαστικοί και εισαγγελικοί παράγοντες ενήργησαν τα τελευταία χρόνια στον χειρισμό κρίσιμων υποθέσεων και πώς το ανώτατο δικαστήριο έλεγξε, αν έλεγξε, καταγγελίες για εξωθεσμικές παρεμβάσεις, όπως εκείνες της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία πριν από δύο και πλέον χρόνια εγκατέλειψε τη θέση της καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της.

Παράλληλα και ο ίδιος ο κ. Ιωάννης Αγγελής μέμφεται, με την ανακοίνωσή του προς τον Τύπο, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι επί πέντε μήνες δεν ερευνήθηκαν οι καταγγελίες του ούτε ελήφθησαν μέτρα για όσα αρνητικά είχε καταγράψει για τη λειτουργία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αναδεικνύοντας θέματα που δύσκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει, όταν πρόκειται για εσωτερικούς ελέγχους της ίδιας της Δικαιοσύνης. Πάντως, ο κ. Αγγελής δημόσια αναφέρει ότι έθετε τα πάντα υπόψη της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ κάνει λόγο και για ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου γύρω από τα θέματα των ερευνών για τη Novartis, με τον υπουργό να τονίζει σε ανακοίνωσή του γιατί κίνησε, όπως όφειλε από τον νόμο, τη διαδικασία πειθαρχικής έρευνας για τον κ. Αγγελή, ενώ παραδέχεται ενημέρωσή του από τον κ. Αγγελή αλλά για περιφερειακά θέματα και όχι για την ουσία των προβλημάτων που εμφάνιζαν οι έρευνες των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Νέα δεδομένα

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που καταγγέλλεται από τον κ. Αγγελή για σωρεία παραβάσεων στο πλαίσιο των ερευνών για τη Novartis, όπως και οι επίκουροι εισαγγελείς, στρέφει και αυτή καταγγελίες κατά Αγγελή, κατηγορώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πήρε, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, το αρχείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε στικάκι. Μάλιστα, σε αναφορά της, προσθέτει ότι ο κ. Αγγελής πήρε και έγγραφα Αμερικανών για την εν λόγω υπόθεση, χωρίς να τα έχει επιστρέψει. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Τουλουπάκη, η οποία έχει καταμηνυθεί και από εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έως τώρα δεν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς οι σχετικές μηνύσεις είχαν μπει στο αρχείο. Ομως, δεν αποκλείεται οι μηνύσεις αυτές να ανασυρθούν και οι έρευνες να αρχίσουν από μηδενική βάση. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν ανατροπές, με αποτέλεσμα οι έρευνες να μην κινούνται πλέον μόνο στην αναζήτηση επιβαρυντικών στοιχείων για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς ή μη, αλλά και στο «πώς στήθηκε» όλη αυτή η ιστορία, ποιοι μετείχαν και ποιος ήταν ο ρόλος τους. Και με τη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένους εκπροσώπους της να εγκαλούνται για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό για πρακτικές πέραν των αρμοδιοτήτων τους και για δραστηριότητες που ξεπερνούν τη νομιμότητα και τις συνήθεις δικαστικές πρακτικές. Με άλλα λόγια, οι έρευνες για τη Novartis, που χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως φαίνεται μπορεί να εξελιχθούν και αντίστροφα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή