Η «στάση των 20» και το παρασκήνιο

Η «στάση των 20» και το παρασκήνιο

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2018 αστυνομικοί μπήκαν στις φυλακές Κορυδαλλού και μετήγαγαν αιφνιδιαστικά στις φυλακές Λάρισας τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, προφυλακισμένο για την αποστολή του δέματος-βόμβας στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο 31χρονος αναρχικός βρισκόταν σε απεργία πείνας, με αίτημα να παραμείνει προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό και να μη μετακινηθεί σε φυλακές εκτός του νομού Αττικής. Η έφοδος στη φυλακή έγινε άμεσα αντιληπτή από τους κρατουμένους και μόλις τα κελιά στις Α΄ και Δ΄ πτέρυγες άνοιξαν ξέσπασε ένταση. Οι φυλακισμένοι πήραν τα κλειδιά και ασυρμάτους από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και απαίτησαν να διαπραγματευθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άμεση επιστροφή του Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό.

Για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας πραγματοποιήθηκε αρχικά εσωτερική, διοικητική έρευνα, ενώ στην υπόθεση παρενέβη και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, διατάσσοντας ποινική προκαταρκτική εξέταση. Η έρευνα –το παρασκήνιο της οποίας φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ»– ολοκληρώθηκε μόλις την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 με την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 20 αναρχικών, που εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία και ένοπλες ληστείες.

Η δίωξη αφορά, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες της στάσης και της ηθικής αυτουργίας σε στάση και ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Μάριος Σεϊσίδης, Χρήστος Τσάκαλος, Γιάννης Μιχαηλίδης αλλά και ο Κώστας Σακκάς. Ο τελευταίος συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, λίγα λεπτά μετά τη ληστεία της χρηματαποστολής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχαηλίδης αντίστοιχα, γνωστός ως «τοξοβόλος του Συντάγματος» (είχε αρχικά συλληφθεί να εκτοξεύει βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου), απέδρασε το βράδυ της 6ης Ιουνίου από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας όπου είχε μεταφερθεί. Πιθανολογείται ότι απέδρασε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις. Εξάλλου, η νέα δίωξη βάζει φρένο στις άδειες που χορηγούνται σε κάποιους από τους 20 κατηγορουμένους (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κουφοντίνα), καθώς και στα σχέδια ορισμένων για πρόωρη αποφυλάκιση, με τη χρήση ευνοϊκών διατάξεων της νομοθεσίας. 

Κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας, τον Απρίλιο του 2018, πταισματοδίκης του Πειραιά απέστειλε έγγραφο στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού ζητώντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Να μας γνωρίσετε τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των κρατουμένων μελών της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” που κρατούνται στην Α΄ πτέρυγα καθώς και των Ελλήνων κρατουμένων, που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και κρατούνται στη Δ΄ πτέρυγα».

Στο ίδιο έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», η πταισματοδίκης ζήτησε επιπλέον να της δοθούν τα ονόματα των σωφρονιστικών που είχαν βάρδια το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2018, καθώς και αντίγραφα των αναφορών που συνέταξαν για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

«Ειρηνική διαμαρτυρία»

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής της έρευνας, εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Βικτωρία Μαρσιώνη. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η κ. Μαρσιώνη κάλεσε σε κατάθεση τον αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Χριστόφορο Γιαννακόπουλο, ζητώντας του διευκρινίσεις για όσα είχαν συμβεί το πρωινό της μεταγωγής του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, από τον Κορυδαλλό στη Λάρισα. Ο κ. Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε την κινητοποίηση «ειρηνική διαμαρτυρία» και δεν έκανε ονομαστική αναφορά στους κρατουμένους που συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

«Οταν εισήλθα στο εσωτερικό της φυλακής ενημερώθηκα ότι οι κρατούμενοι είχαν κατέβει στο αρχιφυλακείο και διαβεβαίωναν τους υπαλλήλους ότι δεν θα υπάρξει περιστατικό βίας, ότι θα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία και δεν θα προκαλέσουν ζημιές στην υλικοτεχνική υποδομή του καταστήματος. Δεν είχαν κάποιο αίτημα για τη λειτουργία της φυλακής, αλλά ήθελαν να έρθει εκπρόσωπος του υπουργείου για να συνομιλήσουν μαζί του», κατέθεσε ο κ. Γιαννακόπουλος. Στις ερωτήσεις της εισαγγελέως για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» και έξι ακόμα κρατούμενοι αναρχικοί, που υπέγραφαν κείμενο υποστήριξης στον απεργό πείνας Γιαγτζόγλου, ο αρχιφύλακας απάντησε ότι δεν είχε σχετική πληροφόρηση. 

Στις 11 το πρωί εκείνης της ημέρας, τη φυλακή επισκέφθηκε το στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Παύλος Δουλάμης για να διαπραγματευθεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Ενώπιον της εισαγγελέως ο κ. Δουλάμης κατέθεσε: «Στον ευρύτερο χώρο του αρχιφυλακείου συνάντησα μια πολυπληθή ομάδα κρατουμένων. Μου ανέφεραν ότι διαμαρτύρονται για την πρωινή μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου». Πρόσθεσε ότι η κινητοποίηση ανεστάλη όταν ο ίδιος, από κοινού με τον εισαγγελέα της φυλακής, διαβεβαίωσε τους κρατουμένους ότι θα φρόντιζαν το αίτημα του Γιαγτζόγλου για επιστροφή στον Κορυδαλλό να εξεταστεί το ταχύτερο δυνατόν.

Τα κείμενα

Τα μέλη των «Πυρήνων» κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για το αδίκημα της στάσης. Αντίστοιχα, όσοι υπέγραψαν κείμενα συμπαράστασης στον Κ. Γιαγτζόγλου θεωρήθηκαν ύποπτοι για ηθική αυτουργία. Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ενδεικτικά, οι Δ. Κουφοντίνας, Κ. Γουρνάς, Γ. Πετρακάκος και Γ. Πολύδωρος είχαν αναρτήσει κείμενο στο οποίο ανέφεραν ότι «ως μια πρώτη αντίδραση, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες». Την αλληλεγγύη τους στον Γιαγτζόγλου είχαν εκφράσει με ξεχωριστό κείμενο έξι ακόμα έγκλειστοι αναρχικοί: οι Π. Ασπιώτης, Κ. Σακκάς, Μ. Σεϊσίδης, Γ. Μιχαηλίδης, Δ. Πολίτης και Αντ. Σταμπούλος. Μολονότι το κείμενό τους είχε δημοσιευθεί την 28η Φεβρουαρίου, θεωρήθηκαν –και αυτοί– ύποπτοι για την υποκίνηση των γεγονότων στον Κορυδαλλό, τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

«Παρείχατε ψυχική συνδρομή και ενισχύσατε την ειλημμένη απόφαση των κρατουμένων που ανήκουν στην ομάδα “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, οι οποίοι μαζί με συγκρατουμένους τους επιτέθηκαν κατά των υπαλλήλων του καταστήματος κράτησης σπάζοντας δύο κάμερες και αφαιρώντας από την κατοχή υπαλλήλων δύο κλειδιά και δύο ασύρματους επικοινωνίας», ανέφερε η κλήση που έλαβαν προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα των υπόπτων.

Τελικά, την 6η Ιουνίου η εισαγγελέας Βικτωρία Μαρσιώνη άσκησε δίωξη σε βάρος και των 20, δίχως –όπως καταγγέλλεται από τους συνηγόρους– οι κατηγορίες να επιμερίζονται. Δηλαδή, να αποσαφηνίζεται ποιοι κατηγορούνται για ποιο αδίκημα. «Πρόκειται για ουσιώδες έλλειμμα, καθώς με τον νέο ποινικό κώδικα η στάση διώκεται ως πλημμέλημα και η υποκίνηση σε στάση ως κακούργημα», δήλωσε ο ένας από τους συνηγόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή