Εφιάλτης 250 εκατ. στοιχειώνει τη διοίκηση της ΔΕΗ

Εφιάλτης 250 εκατ. στοιχειώνει τη διοίκηση της ΔΕΗ

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εκτροχιασμό βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, χτυπήσει καμπανάκι ενόψει του κλεισίματος των οικονομικών καταστάσεων του δευτέρου τριμήνου του έτους και τη διοίκηση της εταιρείας να αγωνιά τόσο για την τύχη του «καραβιού» όσο και, κυρίως, του «καπετάνιου», λόγω της αναμενόμενης αντικατάστασής του που δρομολογούν οι πολιτικές εξελίξεις. Τη δεύτερη αυτή αγωνία, της διάσωσης του «καπετάνιου», αντανακλούν οι πρόσφατοι χειρισμοί του επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλη Παναγιωτάκη, στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, ενώ αντίστοιχες «αποφασιστικές» κινήσεις αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλα θέματα που μπορεί να άπτονται ποινικών ευθυνών, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα.

Ως προς τη διάσωση του «καραβιού» που βουλιάζει εδώ και καιρό, η μάχη που δίνεται μετά την αιφνίδια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την ανατροπή των σχεδιασμών βραχυχρόνιας οικονομικής στήριξης, είναι να κρατηθεί όρθιο μέχρι τις εκλογές και το κρίσιμο πρώτο διάστημα αμέσως μετά, που θα επιτρέψει τη λήψη μέτρων τα οποία καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε προεκλογική περίοδο, όπως η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.

Η μεγάλη αγωνία της διοίκησης της ΔΕΗ είναι τα αποτελέσματα του εξαμήνου και αν τελικά θα καταφέρει να εγγράψει με κάποιο τρόπο σε αυτά εισροές 250 εκατ. ευρώ ως ανάκτηση δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) της περιόδου 2011. Η ΔΕΗ διεκδικούσε για το 2011 ποσό της τάξης των 710 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπήκαν ποτέ στην εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ που υποχρεώθηκε η ΡΑΕ να κάνει στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Το ζήτημα των ξεχασμένων ΥΚΩ επανήλθε τον Μάρτιο όταν ΔΕΗ, ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας διαπίστωσαν ότι ένα ποσό από αυτά μπορεί να λειτουργήσει ως ένεση ρευστότητας για την παραπαίουσα ΔΕΗ και κυρίως να εξυγιάνει τον ισολογισμό εξαμήνου. Στο πλαίσιο αυτό είχε καταρτιστεί σχετική τροπολογία, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένο ποσό αλλά γενικώς σε υπόλοιπο ΥΚΩ του 2011, με αποτέλεσμα να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ από την επομένη ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου να πείσει τους συναρμόδιους υπουργούς και το Γραφείο του πρωθυπουργού για την ανάκτηση των ΥΚΩ με απόφαση της ΡΑΕ, έχοντας μάλιστα διασφαλίσει και νομική γνωμοδότηση για την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να προχωρήσει σε σχετική απόφαση. Ωστόσο, εάν η ΡΑΕ εκδώσει απόφαση για ανάκτηση ΥΚΩ, θα πρέπει να προχωρήσει αυτομάτως σε μετακύλιση του ποσού που θα εγκρίνει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αφού ο νόμος την υποχρεώνει να ισοσκελίσει τον σχετικό λογαριασμό. Για να κινηθεί η ΡΑΕ σε αυτή την κατεύθυνση όμως θα πρέπει ατύπως να λάβει το πράσινο φως από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος δεν θέλει να ακούει για αυξήσεις τιμολογίων και μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές. Ο κ. Παναγιωτάκης αναμένεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την έκδοση απόφασης προκειμένου να εγγράψει 250 εκατ. στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της ΔΕΗ.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε δεν θα επιτευχθούν κρίσιμοι δείκτες που συνδέονται με τις δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και η ανησυχία του κ. Παναγιωτάκη είναι ότι μπορεί να αξιώσουν ακόμη και την άμεση επιστροφή δανείων, εξέλιξη που οδηγεί το καράβι στα βράχια…

Βγάζει τη ΛΑΡΚΟ από την… πρίζα

Αποφασισμένη να κατεβάσει τον διακόπτη της ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά την αθέτηση από πλευράς της προβληματικής βιομηχανίας της υποχρέωσης να ανταποκριθεί και στη νέα ευνοϊκή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ, βάσει της τελευταίας σύμβασης, είχε δεσμεύσει τις εισροές προς τη ΛΑΡΚΟ από τον μεγαλύτερο πελάτη της (φινλανδική εταιρεία), ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή των μηνιαίων τρεχόντων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Τον Μάρτιο, ωστόσο, διαπίστωσε ότι ο σχετικός λογαριασμός ήταν μηδενικός και, όταν η ΔΕΗ απευθύνθηκε στη ΛΑΡΚΟ, η απάντηση που πήρε ήταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι πλέον πελάτης της. Επειτα από αυτό, η ΔΕΗ απέστειλε τελεσίγραφο στη ΛΑΡΚΟ να καταθέσει έως την Παρασκευή (15 Ιουνίου) το ποσό των 2,5 εκατ. για τον Μάρτιο, διαφορετικά θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησής της από πελάτη της. Πρόσθετος λόγος που εξόργισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ήταν και η πρόταση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για αυξήσεις μισθών 10% στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, τη στιγμή που η εταιρεία, χωρίς να πληρώνει το ρεύμα, δουλεύει με κόστος παραγωγής 30% πάνω από τις μέσες τιμές του νικελίου και το συσσωρευμένο χρέος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ.

Η αποφασιστικότητα που όψιμα δείχνει για το θέμα των χρεών της ΛΑΡΚΟ ο κ. Παναγιωτάκης, ωστόσο, συνδέεται κυρίως με την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο για τη σύμβαση της ΛΑΡΚΟ. Γι’ αυτό και η επιστολή προς τη ΛΑΡΚΟ δεν έφυγε τον Απρίλιο, που διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η αθέτηση από πλευράς της τής σύμβασης με τη ΔΕΗ, ούτε καν τον Μάιο. Στάλθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την κλήτευση του κ. Παναγιωτάκη να καταθέσει για το θέμα στον πταισματοδίκη, για την οποία οι δικηγόροι του ζήτησαν παράταση 15 ημερών. Πέραν της εισαγγελικής έρευνας περί ποινικών ευθυνών λόγω της ζημίας που προκαλείται στη ΔΕΗ από τη σύμβαση της ΛΑΡΚΟ και τη διόγκωση του χρέους από τα 180 εκατ. ευρώ, που το παρέλαβε, στα 310 εκατ. ευρώ, ο κ. Παναγιωτάκης έχει να αντιμετωπίσει στις 27 του μηνός, στην ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ, και τους μετόχους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη στην περυσινή γενική συνέλευση αποστάσεις από τη σύμβαση κράτησε τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και το Υπερταμείο, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που κλήθηκε να εγκρίνει την τροποποιημένη σύμβαση, αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από τέσσερα μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή